SRBIJA SVE TRAŽENIJA LOKACIJA ZA SNIMANJE: Filmadžije nam donele čak 30 miliona

ŠTA OBUHVATA PROGRAM PODSTICAJA:

- snimanje filmova

- snimanje serija

- produkciju visokobudžetnih TV reklama

- snimanje vizuelnih efekata, animacije

- nove formate virtuelne i proširene realnosti (VR i AR)

Za dve godine, koliko Vlada Srbije sprovodi ovaj program, finansirano je ukupno 37 projekata u koje je uloženo 30 miliona evra. Odlukom Vlade da poveća procenat povraćaja uloženih para sa 20 na 25 odsto, očekuju se dodatne investicije u filmsku industriju, pa i veći benefiti za državnu kasu i privredu u celini.

Svaki uloženi evro iz budžeta u ovu svrhu, tvrde u Vladi Srbije, privredi donese 6,1 evro, dok se preko poreza, doprinosa, plaćanja tarifa za korišćenje javnih lokacija i usluga javnih preduzeća u budžet vrate oko dva evra.

- Od ukupnih investicija, 61 odsto su direktno produkcijski troškovi, dok 39 odsto predstavljaju indirektni troškovi koji su se slili u druge industrije - turizam, saobraćaj, trgovinu, infrastrukturu, uslužne delatnosti i ostale poslovne usluge - saopštili su iz Vlade Srbije.

USLOVI ZA SUBVENCIJE:

- da se u film uloži najmanje 300.000 evra

- da se u jednu epizodu serije uloži 100.000 evra

- serija mora imati najmanje tri epizode

- za reklamu treba uložiti najmanje 100.000 evra

- za dokumentarni film treba potrošiti 50.000 evra

Boban Jevtić, direktor Filmskog centra Srbije, kaže za "Kurir" da podsticaji za filmsku industriju mnogo znače za srpsku ekonomiju.

- To jeste dobro za ekonomiju zemlje, a dobro je i što naši profesionalci mogu da rade sa svetskim imenima i sa najmodernijom tehnikom. Trebalo bi samo napraviti balans između domaćih i stranih kompanija, jer naše nemaju toliko novca. Ove godine su promenjena pravila za snimanje, serija pa podsticaje može dobiti samo onaj ko u snimanje jedne epizode uloži 100.000 evra i snimi najmanje tri. Ranije je bilo da cela serija mora da košta najmanje 100.000 evra. Da bi dobile povraćaj novca, TV serije moraju da budu veoma skupe, a taj uslov ispunjavaju samo retke serije poput "Nemanjića" i "Senki nad Balkanom" - kaže Jevtić.

DOMAĆI AUTORI NEZADOVOLJNI

Zoran Janković, direktor wKošutanjak film produkcijew, ističe da je uredba o podsticajima povoljna samo za strane produkcije.

- Prosečna cena epizode domaće igrane serije je oko 50.000-60.000 evra, a oni su stavili limit od 100.000 evra, tako da podsticaj niko neće moći da koristi od domaćih produkcija - smatra Janković.

Izvor: Kurir
Foto: Ilustracija/Pixabay

Pogledajte još