Lečenje rukavicom posle srčanog udara

Neki od pacijenata, posle srčanog udara, uopšte ne mogu da koriste jednu ruku. Međutim, najnovije istraživanje pokazalo je da je jedna nova vrsta fizikalne terapije bolja u uspostavljanju funkcije ruke od uobičajene terapije koju dobija većina pacijenata.

Posle srčanog udara, pacijenti se obično trude da koriste svoju oslabljenu ruku. Međutim, mnogi i prestanu da se trude jer je to veoma teško i naporno. Nova terapija primorava pacijente kao što je Stiv Stejton da koriste svoju slabiju ruku tako što će nositi rukavicu na svojoj jačoj ruci.

"Terapija s rukavicom je vizuelni i fizički podsetnik za neaktiviranje ruke koja nije pogođena bolešću" - izjavio je profesor Stiv Volf, kardiolog sa Imori Univerziteta koji je rukovodio eksperimentima s rukavicom.

Studija o terapiji s rukavicom objavljena je u časopisu Američkog medicinskog udruženja. "Verujemo da će ova studija potvrditi da terapija kao što je ova može postati redovna procedura za tretman u bolnicama kao i u kućnom okruženju" - smatra doktor Volf.

Doktor Volf i njegove kolege proučavali su više od 200 pacijenata koji su pretrpeli srčani udar, a koji su barem malo mogli da pokrenu pogođenu ruku. Polovini od tih pacijenata data je uobičajena terapija dok je druga podvrgnuta "rukavica terapiji".

"Ustanovili smo 24 odsto poboljšanja u količini aktivnosti pacijenata koji su imali terapiju rukavice, kroz 30 različitih zadataka i 65 odsto poboljšanja u kvalitetu pokreta. Pacijenti koji su primili terapiju rukavice mogu da rade stvari brže i lakše sa svojom slabijom rukom" - saopštio je dr. Volf.

Teodor Augustis je preživeo udar i to objašnjava ovako:

"Ako ste imali srčani udar, ako imate bilo kakav osećaj u ruci, ako je ne koristite, sasvim je izvesno da će te je izgubiti".

Istraživanje je pokazalo da je on u pravu.

(FoNet)

Pogledajte još