Rak - masovni ubica

VAŠINGTON, 14. april 2010. (FoNet) - Uprkos unapređenju u prevenciji, dijagnostici i tretmanima, rak je i dalje na drugom mestu liste vodećih uzroka smrtnosti u Sjedinjenim Američkim Državama.

Ta bolest u svim svojim oblicima pogodila je 1,5 miliona Amerikanaca prošle godine, usmrtivši 560.000. Ti podaci objavljeni su u najnovijem broju Časopisa američkog medicinskog udruženja, najvećim delom posvećenom istraživanju raka.

Napredak u borbi protiv raka napravljen je na mnogim frontovima i to je dobra vest, kaže Suzan Gapstur, potpredsednica Američkog udruženju za borbu protiv raka, jer su stope smrtnosti od 1991. opale za oko 21 odsto za muškarce i 12 odsto za žene.

Kod muškaraca 40 odsto tog smanjenja odnosi se na manji broj slučajeva raka pluća. Gapstur kao razloge za to navodi opadanje broja pušača, što je rezultat zakona protiv pušenja, povećanja poreza i obrazovnih kampanja.

Ona kaže da je rano ustanovljavanje raka dojke, raka debelog creva i raka grlića materice takođe doprinelo smanjenju. "Zapravo, naš najveći uspeh bio je u papanikolau testovima za otkrivanje promena na grliću materice pre nego što se pretvore u rak", ocenjuje Gapstur.

Tri četvrtine svih slučajeva raka pojavljuje se kod osoba starijih od 55 godina. "Zbog porasta populacije i zbog povećanja broja odraslih koji su sve stariji, najverovatnije je da će broj osoba kojima je postavljena dijagnoza raka porasti ukoliko ne napravimo napredak u osnovnoj prevenciji", objašnjava Suzan Gapstur.

Sa takvim demografskim podacima, rizik od dobijanja raka je jedan prema dva za muškarce i jedan prema tri za žene.

Časopis američkog medicinskog udruženja iznosi i podatak da su starije osobe manje sklone da prime hemoterapiju posle hirurške intervencije zbog zabrinutosti oko neželjenih efekata. Ipak, oni reaguju na terapiju mnogo bolje.

Urednica časopisa Ketrin Dianđelis kaže da je u jednom drugom članku opisana nova vrsta usmerenog zračenja raka pluća koji ne može operisati i koje se pokazalo delotvornim u skoro svim slučajevima.

"To su preliminarni rezultati što znači da mi još nemamo odgovor ali izgleda da smo na tragu nečeg velikog", uverena je Dianđelis. Ona podseća da je 11 miliona Amerikanaca danas živo zahvaljujući tome što su ili imali rak koji je moguće preživeti ili su trenutno na tretmanu za rak.

Ali, podseća ona, rat protiv raka je daleko od svog kraja.
I to delom zato što je bolest, u različitim oblicima, veoma komplikovana.

"Svi vidovi raka dele osnovne crte bolesti, ali ga organi koje napada čine veoma različitim - od načina na koji je prisutan i načina na koji se ponaša do načina na koji bi ga trebalo lečiti. Mislim da je to deo frustracije", zaključuje Dianđelis.

Buduća strategija, kaže ona, mora da bude borba na mnogim frontovima, zasnovana na lekcijama naučenim iz istraživanja, ustanovljavanja bolesti i tretmana.

Pogledajte još