NEPRIMEREN SADRŽAJ NA FEJSBUKU: Grupa huligana promoviše upotrebu droga na društvenim mrežama

Mladima u Srbiji preti nova opasnost na društvenim mrežama, ovog puta zbog skandalozne Fejsbuk stranice „Beograd na vutri“, koja svakodnevno promoviše korišćenje marihuane i time podstiče narkomaniju među mladima, a ima čak 21.000 lajkova!

Administratori ove grupe su toliko ažurni da svakog dana ubacuju nove objave, a kada su objavljeni slogani s konkursa za podsticanje nataliteta, iskoristili su priliku da se rugaju državi i tražili od pratilaca da smisle slogan koji bi podsticao „duvanje“!

Ministarstvo varenja i blejanja objavilo je rezultate javnog poziva za izradu slogana koji će biti korišćen u kampanji za promociju vutre s ciljem podsticanja duvanja u Srbiji! Prvo mesto dele slogani „Ljubavi i heda, toga uvek treba!“ i „Samo vajdu, reci ne pajdu!“, a drugo „Duvanje je zdravlje, sport je za štrebere“ i „Dosta reči, nek se vutrom leči“ – piše na stranici.

Na najveći hrišćanski praznik Božić, 7. januara ove godine, napisali su: „Mir božji, Hristos na vutri“. Među brojnim osobama koje prate stranicu ima mnogo mladih.

Nemoć institucija

Socijalni psiholog dr Vesna Tomić kaže za Kurir da roditelji i institucije moraju da obavljaju svoju dužnost.

Postoji nekoliko problema. Prvi je nemoć institucija za zaštitu zdravlja dece i omladine – one ne rade svoj posao i ne bave se preventivom. Škole se takođe u tom kontekstu ne bave prevencijom jer nemaju sponu sa zdravstvom, pa decu ne obučavaju dovoljno koliko su štetne droge, ali i društvene mreže. Dalje, u društvu je nekako normalizovano nasilje koje se u pojedinim medijima promoviše. I sledeće, porodice se u velikom broju raspadaju, dok su deca obezglavljena – kaže Tomić.

MUP: Istraga u toku

Podsetimo, Kurir je već pisao o Fejsbuk stranici „Droga Srbija“, na kojoj su maloletnici postavljali fotografije sa narkoticima, a u jučerašnjem broju pisali smo i fotografijama na kojim su se deca slikala sa oružjem. U MUP Srbije juče nam je rečeno je da policija radi na identifikaciji administratora ove grupe.

Kriminolog Zlatko Nikolić: Potrebna nam je međunarodna pomoć

Da bi se ovakve grupe, kao i nalog „Droga Srbija“ otkrile, potrebna je međunarodna pomoć, kaže za Kurir kriminolog Zlatko Nikolić.

Odgovornost je na provajderu kod koga oni otvore nalog ili profil. Ti provajderi, nažalost, nisu na našoj teritoriji, pa je jedina šansa za razotkrivanje i gašenje naloga uz međunarodnu pravnu pomoć. Što se tiče podsmevanja sloganima za rađanje, to je primitivizam koji je karakterističan za taj polusvet – kaže Nikolić.

Izvor: Kurir/Silvija Slamnig

Foto: Ilustracija/Pixabay

Slični članci

Ostavite komentar

Your email address will not be published.