NEPRIMEREN SADRŽAJ NA FEJSBUKU: Grupa huligana promoviše upotrebu droga na društvenim mrežama

Mladima u Srbiji preti nova opasnost na društvenim mrežama, ovog puta zbog skandalozne Fejsbuk stranice „Beograd na vutri“, koja svakodnevno promoviše korišćenje marihuane i time podstiče narkomaniju među mladima, a ima čak 21.000 lajkova!

Administratori ove grupe su toliko ažurni da svakog dana ubacuju nove objave, a kada su objavljeni slogani s konkursa za podsticanje nataliteta, iskoristili su priliku da se rugaju državi i tražili od pratilaca da smisle slogan koji bi podsticao „duvanje“!

- Ministarstvo varenja i blejanja objavilo je rezultate javnog poziva za izradu slogana koji će biti korišćen u kampanji za promociju vutre s ciljem podsticanja duvanja u Srbiji! Prvo mesto dele slogani „Ljubavi i heda, toga uvek treba!“ i „Samo vajdu, reci ne pajdu!“, a drugo „Duvanje je zdravlje, sport je za štrebere“ i „Dosta reči, nek se vutrom leči“ - piše na stranici.

Na najveći hrišćanski praznik Božić, 7. januara ove godine, napisali su: „Mir božji, Hristos na vutri“. Među brojnim osobama koje prate stranicu ima mnogo mladih.

Nemoć institucija

Socijalni psiholog dr Vesna Tomić kaže za Kurir da roditelji i institucije moraju da obavljaju svoju dužnost.

- Postoji nekoliko problema. Prvi je nemoć institucija za zaštitu zdravlja dece i omladine - one ne rade svoj posao i ne bave se preventivom. Škole se takođe u tom kontekstu ne bave prevencijom jer nemaju sponu sa zdravstvom, pa decu ne obučavaju dovoljno koliko su štetne droge, ali i društvene mreže. Dalje, u društvu je nekako normalizovano nasilje koje se u pojedinim medijima promoviše. I sledeće, porodice se u velikom broju raspadaju, dok su deca obezglavljena - kaže Tomić.

MUP: Istraga u toku

Podsetimo, Kurir je već pisao o Fejsbuk stranici „Droga Srbija“, na kojoj su maloletnici postavljali fotografije sa narkoticima, a u jučerašnjem broju pisali smo i fotografijama na kojim su se deca slikala sa oružjem. U MUP Srbije juče nam je rečeno je da policija radi na identifikaciji administratora ove grupe.

Kriminolog Zlatko Nikolić: Potrebna nam je međunarodna pomoć

Da bi se ovakve grupe, kao i nalog „Droga Srbija“ otkrile, potrebna je međunarodna pomoć, kaže za Kurir kriminolog Zlatko Nikolić.

- Odgovornost je na provajderu kod koga oni otvore nalog ili profil. Ti provajderi, nažalost, nisu na našoj teritoriji, pa je jedina šansa za razotkrivanje i gašenje naloga uz međunarodnu pravnu pomoć. Što se tiče podsmevanja sloganima za rađanje, to je primitivizam koji je karakterističan za taj polusvet - kaže Nikolić.

Izvor: Kurir/Silvija Slamnig

Foto: Ilustracija/Pixabay

Pogledajte još