Genetske analize pred trudnoću

VAŠINGTON, 15. april 2010. (FoNet) - U traganju za najefikasnijim testom na nasledne bolesti, kako bi se otkrile genetske mutacije za koje budući roditelji ne znaju da ih imaju, američki naučnici su ustanovili da je - dovoljna analiza uzorka pljuvačke.

Ovih dana u SAD se nudi novi test koji omogućava parovima koji žele decu da, pre začeća, ustanove da li su potencijalni prenosioci nekog teškog genetskog poremećaja. Test je razvijen sa nadom da bi mogao da smanji broj beba koje se rađaju sa nasleđenim bolestima.

Bračni par Zvalen, s kojim je razgovarala novinarka Glasa Amerike, želi dete. Ali pre trudnoće oboje su se podvrgli testu kako bi utvrdili da li bi beba mogla da se rodi sa nekim nasleđenim poremećajem. A umesto uzorka krvi dovoljan je bio samo - uzorak pljuvačke.

"Uverena sam da će to razrešiti mnoge nedoumice i odagnati strahove", kaže Ali Zvalen, buduća mlada mama.

Test otkriva 109 naslednih bolesti, kao što su cistična fibroza, dečija anemija i druge.

Doktorka Ajmi Ejvazade, iz klinike Džon Mjuir, tvrdi da veruje u tačnost novog testa. "Svima pričam o tome, posebno mojim prijateljicama koje se udaju i planiraju trudnoću. Savetujem da se podvrgnu testiranju", kaže doktorka Ejvazade.

Test otkriva više od 400 genetskih mutacija, rezultati se dobijaju za manje od sedam dana, a za dve osobe košta 350 dolara. "Tragamo za mutacijama za koje roditelji ne znaju da ih imaju. Do danas, ovakav test nije bio lako dostupan", podseća doktor Ramdži Srinivadsam, direktor laboratorije "Konsil".

Ako oba supružnika dobiju pozitivne rezultate za istu bolest, mogu da razmisle o "in vitro" začeću, u kome lekari pregledaju svaki zigot i obavljaju začeće samo onog koji ne pokazuje znake specifične bolesti.

Uprkos interesovanju za novi test, neki genetičari savetuju opreznost. "Ovaj novi test je važan korak. Ali još se ne zna sigurno da li otkriva sve ono što obećava", oprezan je genetičar Prija Kišnaji, iz Medicinskog centra Univerziteta Djuk.

Istraživači najavljuju da se u bliskoj budućnosti očekuju nove verzije ovog testa.

Pogledajte još