EVROPSKE DRŽAVE IMAJU LISTE NEPRIKLADNIH: Koja imena je zabranjeno davati deci?

Francuzi, na primer ne dopuštaju imena zbog kojih bi deci drugi mogli da se rugaju. Službenik matične službe o svojoj sumnji obaveštava nadležni sud, a na sudu se potom donosi odluka je li ime odgovarajuće ili ne, piše N1.

Ako kojim slučajem živite u Francuskoj, vaše dete neće moći da se zove Nutela, Princ Vllijam ili Mini Kuper.

I Nemci imaju prilično stroga pravila po tom pitanju. Deca ne smiju nositi unisex imena, imena poznatih proizvoda ili ona koja će se na bilo kakav negativan način odražavati na njih. Zabranjena su imena poput Mati, Osama bin Laden, Adolf Hitler.

Sa zabranama koje se tiču dečjih imena ne zaostaju ni Švajcarci. Deci ne smeju davati pogrdna imena, devojčice ne smeju nositi muška imena, a dečaci ženska. Zabranjeno je decu nazivati po gradovima, kao i po biblijskim negativcima. Tako su na popis zabranjenih dospela imena poput Pariz, Šanel i Juda.

I Šveđani brane imena koja smatraju neprikladnim, a među njima su na primer Metalika, Ikea i Superman.

U Danskoj su zabranjena imena poput: Ešli, Pluto, Jakob... Danci imaju i posebnu listu s oko 4.000 ženskih i 3.000 muških odobrenih dečjih imena. Ako želite detetu da date ime koje nije na tom popisu, morate zatražiti dopuštenje od posebnog dela Univerziteta u Kopenhagenu. Svake godine dobijaju zahteve za oko hiljadu novih imena, od čega čak petinu odbacuju zbog neprikladnosti ili čudnog načina pisanja.

Izvor: N1
Foto: Ilustracija/Pixabay.com

Pogledajte još