Vrtovi

Povodom 5. juna Svetskog dana zaštite životne sredine Sekcija keramike Udruženja likovnih umetnika primenjenih umetnosti i dizajnera Srbije i Galerija Singidunum jubilarno, deseti put, ove godine održava izložbu Planeta Zemlja 

Ove godine tema je Vrtovi. Okupila je 19 autora koji su dali svoje viđenje i koncept planete Zemlje - ugrožene, čarobne, nestvarne, majke, lepotice... A na njoj se nalaze vrtovi zemaljski i nebeski, rajski, snežni, lutajući, oaze ljubavi i razumevanja, trešanja, cvetova, želja...

Nevreme te večeri otvaranja izložbe sprečilo je mnoge da dođu i podrže ovaj umetnički, a ujedno, i humani čin. Dan zaštite životne sredine na planeti Zemlji, proslavljen keramikom, umetnošću koja je najposrednije povezana sa Zemljom, zemljom koja i ovaj put pruža lepotu drevnog, ali i savremenog. 

Najhrabrije, one koji se nisu uplašili od prirode, pozdravila je Zorica Đermanov, kustos izložbe. Njena želja je da se ova tradicionalna izložba nastavi kroz druge manifestacije i preraste u opšti stav za koji se vredi boriti i to ne samo kroz umetnost, iako od umetnosti sve i počinje - umetnici su ti koji iniciraju velike pozitivne ideje. 

Tako je uvek bilo i biće u budućnosti, samo treba imati malo sluha pa ih razumeti, jer lepo je živeti na zemlji, ali može biti još lepše. Ali na žalost, saučesnici smo i uništavanja te lepote - uništavanja prirode. Možda je i letnji pljusak koji je zadesio otvaranje mala opomena prirode koja kao da kaže: "Dala sam vam vrtove, a vi mi tako uzvraćate". Mi koji smo bili na izložbi želimo još Vrtova u našim životima, a oni neka budu uvek otvoreni za sve dobronamerne ljude na planeti Zemlji.

I kako kaže jedan stih u katalogu:

Jeste li servirali trešnje u vašem vrtu?
Neee?!
Pa šta čekate?

Tekst: Dragan Kljajić
Foto: Sanja Knežević

Pogledajte još