NAJMOĆNIJA CITRUSNA VOĆKA: Štiti telo od malignih oboljenja, razbija kamen u bubregu, pegla bore

Glavna karakteristika ovog ploda je što se, za razliku od drugih sličnih citrusnih biljaka, jede zajedno sa korom koja je prepuna hranljivih materija i veoma korisna za zdravlje.

Ovo voće kao i većina citrusa sadrži velike količine vitamina A, C i E kao i fitonutrijenata koji nas štite od lošeg uticaja slobodnih radikala. Ako do sad niste, mi ćemo vam navesti nekoliko više nego dobrih razloga zbog kojih bi trebalo da probate ovo voće.

Jača imunitet

Kumkvat je fenomenalan izvor vitamina C, sadrži čitavih 43,9 miligrama na 100 grama što je 73 odsto od preporučene dnevne doze. Zbog tolike koncentracije vitamina C, odličan je za jačanje imuniteta i idealan je saveznik u borbi protiv prehlade i gripa.

Za lepšu i zdraviju kožu

Kada govorimo o antioksidansima, trebamo spomenuti i koliko je kumkvat dobar za kožu. Naime, on štiti epiderm i posebno se savetuje da ga konzumirate ukoliko se izlažete sunčevim zracima. On će blokirati štetno UV zračenje i sprečiti oštećenja na koži, a zaštitiće vas i od pojave melanoma. Veoma je efikasan i kad je uklanjanje bora u pitanju, a kod starijih osoba provereno uklanja staračke pege.

Koristite mini pomorandže za mršavljenje

Ukoliko tražite efikasan i zdrav način da izgubite višak kilograma, mini pomorandža je siguran izbor koji će vas oduševiti. Uključite kumkvat u svoju svakodnevnu ishranu i pomozite vašem telu da se reši viška soli, vode i masnoća. Kumkvat za mršavljenje je delotvorno rešenje, ali imajte na umu da je potrebno da budete i fizički aktivni kako bi postigli najbolje rezultate.

Popravlja vid i štiti oči

Lekovitim svojstvima kumkvata dodaćemo i činjenicu da kombinacija vitamina A i beta karotena, kojima ovo voće obiluje, veoma povoljno utiču na zdravlje očiju i na sam vid. Ukoliko imate problema sa čulom vida, najbolje rešenje jeste da redovno konzumirate kumkvat voće. Ono će sprečiti sve degenerativne promene, primetićete i značajan napredak i poboljšanje, a ujedno ćete smanjiti rizik od pojave katarakte.

Štiti od malignih obolenja

Pošto sadrži dosta antioksidanata, kao što su lutein, karotenoidi i tianin, osobina koja je veoma važna za vaš organizam jeste da se on uspešno bori protiv razvoja tumora. Flavonoidi kojima obiluje kumkvat voće sprečavaju mutacije koje dovode do pojave kancera, a kod već obolelih osoba pomoći će njegov razvoj i dalje širenje.

Protiv pojave kamena u bubregu

Kiselina iz ovog voća pomoćiće vam da sprečite rast i razvoj kamena u bubregu. Pripremajte svakog dana sok od kumkvata kako biste vašem urinarnom traktu obezbedili preko potrebne minerale i vitamine. Oni će ujedno sprečiti formiranje stranih tela u vašim bubrezima, a ukoliko su već prisutni veoma efikasno će ih eliminisati iz vašeg organizma.

Poboljšava kardiovaskularno zdravlje

Konzumacijom kumkvata snižavate povišen holesterol i trigliceride u krvi što utiče na dobar protok krvi i smanjenje rizika od moždanog i srčanog udara. Ova voćka je bogata kalijumom koji održava dobar nivo tečnosti u telu, a to je od velikog značaja za dobar krvni pritisak i otkucaje srca. Pored svega toga tu su i zdrave omega 3 i omega 6 masne kiseline poznate da su od velikog značaja za zdravlje kardiovaskularnog sistema.

Štiti od dijabetesa

Zbog svih antioksidanata koji idu u paru sa zdravim dijetalnim vlaknima i omega 6 i omega 3 masnim kiselinama koji pod kontrolom drže nivo triglicerida, kumkvat je voćka odlična za smanjenje rizika od dijabetesa tipa 2.

Štiti od upala

Fitonutrijenti, antioksidanti i tanini su dokazano snažni borci protiv upalnih stanja u organizmu koje uzrokuju slobodni radikali. Kumkvat se odličnim pokazao u prevenciji artritisa i krutih arterija.

Podiže nivo energije

Neka se ova neobična voćka obavezno nađe u vašim jutarnjim šejkovima jer je odličan izvor riboflavina koji dokazano ubrzava metabolizam i potpomaže probavu ugljikohidrata, proteina i masti. Veoma je efektan za brz nalet energije.

Čuvanje i kupovina

Zdravi plodovi treba da imaju lepu tamniju narandžastu boju i treba da su čvrsti na dodir. Izbegavajte plodove koji po sebi imaju bilo kakve tačkice. Ukoliko ćete kumkvat voće jesti u narednih dva do tri dana nakon nabavke, slobodno ga možete držati i na sobnoj temperaturi, bez bojazni da će istruliti.

Ipak, bitno je da znate da je on podložan kvarenju ukoliko stoji duže od tog perioda u toploj sredini, pa vam savetujemo da ga odložite u frižider, i to uvek u dobro zatvorenoj posudi. Tako će sačuvati svu svoju svežinu i hranljive sastojke, a moći ćete ga konzumirati bilo kad u naredne dve nedelje.

Upotreba u ishrani

Pre jela ovu voćku malo protrljajte među prstima, da otpusti sokove i ulja koja imaju slatkasti citrusni ukus i na ovaj način će biti puno ukusniji. Ukusom najviše podseća na mandarinu, a jedina razlika je u obliku i što je kora dovoljno mekana da se može jesti.

Kumkvat možete dodavati u salate, bilo one od povrća ili od voća, jer se veoma lepo uklapa i daje im lep u prijatan ukus.

Od ove voćke se baš kao i od ostalih citrusnih voćkica mogu pripremati džemovi, sokovi, pite. Zbog svog karakterističnog ukusa, mini pomorandže su odličan izbor za pravljenje koktela, bombona, marmelade kao i ukusnih kolača.

 

Izvor: Stil
Foto: Ilustracija/Pixabay

Slični članci

Ostavite komentar

Your email address will not be published.