Sve više autističnih u svetu

Autizam je neurobiološki poremećaj koji pogađa ljude u celom svetu

Naučnici koji nastoje da razjasne misteriju autizma saopštili su da je njihovo istraživanje ukazalo na genetske uzroke. To je rezultat najveće do sada sprovedene studije o tom poremećaju na osnovu analize gena oko 1200 porodica od kojih je svaka imala najmanje dvoje autistične dece.

Autizam se pojavljuje u svim rasnim, etničkim i socijalnim grupama i četiri puta više pogađa dečake od devojčica.

Amerikanci Tereza i Kris Vedel imaju dva sina sa umerenim autizmom.

"Autizam ima veoma širok spektar. Svako dete pokazuje različite simptome" - tvrdi Tereza.

Radi se, zapravo, o grupi poremećaja nazvanih skraćeno "autistički spektralni poremećaj" ili ASD. ASD umanjuje sposobnost osobe da komunicira i uspostavlja odnose sa drugima. Oni koji boluju od teškog oblika ne mogu čak ni da govore. Naučnici sumnjaju na genetske uzroke – i to je možda potvrđeno novom međunarodnom studijom. Kompjuteri koji mogu da pročitaju milijarde DNK signala u minuti ukazali su na specifične gene i njihove abnormalnosti jedinstvene za porodice sa autističnom decom.

Genetičar Džozef Baksbom je jedan od vodećih istraživača ove studije. On objašnjava njene rezultate.

"To je nepobitan dokaz koji ukazuje na seriju gena koji deluju zajedno i koji mogu zajedno da uzrokuju autizam" - naglašava on.

Istraživači kažu da je nova studija takođe pokazala da toksini u prirodnom okruženju nisu uzročnici autističkog spektralnog poremećaja. "Dokazi nagoveštavaju da je autizam u više od 90 odsto slučajeva uzrokovan genetskim poremećajima" - tvrdi doktor Baksbom.

Ne radi se, međutim, samo o jednom genu već o kombinaciji gena koji mogu da budu uzrok različitih stepena i vrsta autizma. Glas Amerike prenosi mišljenje doktora Boksboma - "Mi smo na početku početka, rekao bih. Poruka dosadašnjih istraživanja je da sada postoji velika nada"...

Istraživači se nadaju da će njihova otkrića omogućiti pronalazak lekova koji bi mogli da preokrenu tok autizma u narednih pet do 10 godina. Istraživači će se sada usredsrediti na brojne gene koje su identifikovali u porodicama sa autizmom, sa nadom da će ustanoviti tačnu ulogu svakog gena ili abnormalnosti i način na koji oni međusobno reaguju. 

(FoNet

Pogledajte još

Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti postavljena.