"Tok virtuelnih niti" kroz digitalnu formu o "rođendanu" Ateljea 61

Obeležavajući pedesetsedmu godinu postojanja Ustanova za izradu tapiserija "Atelje 61" (A 61), u saradnji sa Akademijom umetnosti (AU) iz Novog Sada, odnosno Katedrom za slikarstvo, prezentovaće u petak, 2. marta, u galeriji "Hol" AU (Petrovaradinska tvrđava bb), projekat "Tok virtuelnih niti", sa početkom u 13 časova.

Projektom "Tok virtuelnih niti" nastavlja se dugodecenijska saradnja A 61 i AU iz Novog Sada, u kome su učešća uzeli studenti izbornog predmeta - Digitalna slika: Uroš Mirić, Olivera Ludoški, Teona Čupić, stručni saradnik, Ana Vrtačnik i koordinator saradnik, Filip Dolinaj.

Autori izložbe su istoričarka umetnosti, Goranka Vukadinović i šef Katedre za slikarstvo AUNS, profesor, Goran Despotovski.

Koncept "Toka virtuelnih niti" je stvaranje digitalnih animacija, inspirisanih izabranim delima iz Zbirke tapiserija "A61". Opredeljujući se za temu, motiv,pojedinačni segment ili detalj sa tapiserije iz Zbirke "A61", autori su potencirali fenomenologiju vlakna kao konstruktivno sposobnog elementa u postupku definisanja forme digitalnim sredstvima. Svako od učesnika je odabrao tapiseriju iz arhive i preneo je u digitalni medij kroz elemente pokreta, zvuka, interakcije.

Postavljen kao eksperimentalni projekat, u nadi otvaranja novih istraživanja na ovu i slične teme, "Tok virtuelnih niti" je u osnovi, gledao da uvaži tradicionalni proces tkanja i likovnu vrednost samog dela, jednovremeno ga prevodeći u digitalni zapis, bez naglaska na narativ, izdvajanje promotivnog, a kroz nove mogućnosti u višemedijskoj obradi.

Nove tehnologije i umetničke prakse, elektronski mediji, virtuelna slika i digitalna umetnost, jamačno jesu širok poligon za eksperiment u pogledu multimedijalnih i intermedijalnih istraživačkih i izvođačkih postupaka. Sinergija tradicionalnog i savremenog i brojne moguće implikacije ovakvih odnosa potvrđuju i u 57-oj godini postojanja "Ateljea 61" intenciju osavremenjivanja tapiserijskog medija kroz stvaranje umetničkog dela drugačijih idejnih i likovnih vrednosti.

Izložba se može pogledati u galeriji "Hol" AU do 15. marta.

Foto: Promo

Pogledajte još