I dalje zatvorena većina aerodroma

PARIZ, 17. aprila 2010. (Beta-AFP) - Avio saobraćaj u Evropi i u subotu je "značajno poremećen" zbog erupcije vulkana na Islandu, saopštila je Evropska kontrola leta.

Udruženje rukovodilaca vadušnog saobraćaja Kanso procenilo je da će ovakva situacija "verovatno potrajati više dana". Tri pariska aerodroma Šarl de Gol-Roasi, Orli i Burže zatvoreni su do subote u 14.00, a najavljena su i zatvaranja još aerodroma u Francuskoj.

U Velikoj Britaniji je velikim delom zatvoren vazdušni saobraćaj, a nadležne vlasti su saopštile da bi situacija mogla u subotu da se pogorša. Skoro ceo vazdušni prostor Irske ponovo je otvoren za saobraćaj, uključujući aerodrome u Dablinu, Šenonu i Korku. Kopmanija Rajaner je međutim otkazala sve letove za severne delove Evrope i baltičke zemlje do 14.00 u ponedeljak.

U Norveškoj, Finskoj, Belgiji i Danskoj i dalje je na snazi zabrana letenja. Ista situacija je i u Švedskoj, koja je samo delove retko naseljenog severa otvorila za aviosaobraćaj. Prema poslednjim najavama, u Holandiji će aviosaobraćaj biti zatvoren do subote u 14.00. U Poljskoj je vazdušni prostor potpuno zatvoren, uključujući Krakov, gde se se sutra očekuje dolazak oko 80 stranih delegacija na sahranu predsednika Leha Kačinjskog koji je prošle nedelje poginuo u avionskoj nesreći.

Pogledajte još