Preporuke za slučaj vulkanskog zagađenja

BEOGRAD, 17. aprila 2010. (Beta) - Institut za javno zdravlje "Dr Milan Jovanović Batut" objavio je preporuke za slučaj ekstremno povećanih koncentracija zagađenja u vazduhu, u koje spada i vulkanska prašina.

Oblak prašine i pepela koji u atmosferu izbacuje vulkan na Islandu širi se Evropom i očekuje se da će u subotu uveče stići i do Srbije. Deca, stari, osobe koje se napolju bave fizičkim aktivnostima, kao i oboleli od hroničnih oboljenja disajnih organa, poput astme i hronične opstruktivne bolesti pluća, posebno su osetljivi na povećanje zagađenja.

Deci i starima se preporučuje ogranicena izloženost zagađenom vazduhu, osobe koje se rekreativno ili takmičarski bave sportom trebalo bi da smanje fizičku aktivnost dok traje zagađenje, a preporučuje se i blagovremena prijava pogoršanja stanja respiratornog i kardiovaskularnog sistema.

Svetska zdravstvena organizacija (SZO) u petak je stanovnicima Evrope savetovala da ne bi trebalo da izlaze napolje ukoliko počne da se širi oblak vulkanskog pepela sa Islanda. Portparol SZO Danijel Epštajn izjavio je da je mikroskopski pepeo potencijalno opasan za organe za disanje. Drugi stručnjaci, međutim, nisu uvereni da vulkanski pepeo može da ugrozi zdravlje ljudi i ocenjuju da su upozorenja iz SZO-a "histerična". Ti stručnjaci kažu da je vulkanski pepeo manje štetan od dima cigarete ili zagađenja vazduha uopšte.

Pogledajte još