Apel da potraje zajedništvo Poljaka

VARŠAVA, 17. aprila 2010. (Beta) - Apelom da zajedništvo Poljaka potraje i kada prođu dani nacionalne žalosti, poljski državni vrh odao je u subotu na Trgu Pilsudskog u Varšavi, kraj Groba neznanog junaka, poštu poginulima u padu predsedničkog aviona prošle subote kraj Smolenska.

Sa oltara iza koga su veliki portreti svih 96 žrtava nesreće, počev od predsednika Leha Kačinjskog i njegove supruge Marije do najmlađe žrtve, 23-godišnje stjuardese pročitana su imena svih žrtava. Bronjislav Komorovski, koji je kao predsednik Sejma po Ustavu preuzeo obaveze šefa države, upozorio je da je Poljska u istoj nesreći izgubila dva svoja predsednika, Leha Kačinjskog i poslednjeg predsednika u emigraciji Rišarda Kačorovskog i da teško može da se nađe veći simbol kontinuiteta borbe Poljaka za slobodu otadžbine.

Premijer Donald Tusk izrazio je prvu pomisao i osećanje verovatno svih Poljaka na prve vesti o nesreći. On je poručio da je cela Poljska sada pred velikim ispitom, šta će za zemlju značiti njihova smrt.

Posle tri ispaljena počasna plotuna počela je misa koju služe glavni velikodostojnici Poljske katoličke crkve, a u ekumenskoj molitivi pridružiće se kasnije i predstavnici Autokefalane poljske pravoslavne crkve i hrišćanskih crvki.

Pogledajte još