Vazdušni prostor i dalje zatvoren

BEOGRAD, 17. aprila 2010. (Beta-AP) - Oblak pepela koji se proširio iz vulkana na Islandu poremetio je avionski saobraćaj u gotovo celoj Evropi pa će u većini evropskih zemalja vazdušni prostor i narednih sati ostati zatvoren.

Vazdušni prostor Velike Britanije ostaće zatvoren u subotu najmanje do ponoći po Griniču (GMT), odnosno dva posle ponoći po srednjoevropskom vremenu. Britiš ervejz otkazao je i za nedelju sve letove u unutrašnjem saobraćaju. Nad Nemačkom će vazdušni prostor, kako je najavljeno, ostati zatvoren za sada do subote u dva sata posle ponoći. Aerodrom u Parizu i dvadesetak aerodroma na severu Francuske ostaće zatvoreni u najmanju ruku do ponedeljka ujutro.

Švajcarska namerava da otvori svoj vazdušni prostor u subotu u 20.00 sati. Nebo nad Austrijom biće za avionski saobraćaj zatvoreno do daljnjeg. Belgijska nacionalna aviokompanija otkazala je sve letove do ponedeljka u podne, a vazdušni prostor Belgije biće zatvoren najmanje do subote u 20.00. Španska kompanija Iberia erlajnz otkazala je do daljnjeg sve letove, osim onih koji Španiju povezuju sa Portugalom, južnom Italijom, Grčckom i Turskom.

Od skandinavskih zemalja, vazušni prostor Švedske i Finske ostaće zatvoren do daljnjeg, dok bi u Danskoj, kao i u Baltičkim zemljama, avionski saobraćaj trebalo da proradi noća, dva sata posle ponoći. Otvoren je samo vazdušni prostor na severu Norveške. U Češkoj avionskog saobraćaja neće biti do sutra u podne. U Sloveniji su zatvoreni međunarodni aerodromi u Mariboru i Portorožu, a u Hrvatskoj su letovi obustavljeni na aerodromima u Zagrebu i Osijeku, kao i u vazdušnim lukama na zapadu zemlje.

Slični članci

Ostavite komentar

Your email address will not be published.