Jamato u Sava centru

Oni su snažni, mišićavi, uvežbani, imaju sluha i ritma, znaju da komuniciraju sa publikom. Poreklom su iz Japana, ali su, pre svega, „stanovnici sveta“ jer su stalno na turneji. Oni su Jamato bubnjari!

Iako je ovaj vikend protekao uglavnom u otkazivanju stranih gostovanja zbog smetnji u avionskom saobraćaju, Jamato su na svoj nastup došli. Bez mnogo kašnjenja, disciplinovani i dinamični – pokazali su zašto su aktuelni gde god da se pojave.

Iako Sava centar nije bio skroz pun, to se tokom njihovog nastupa nije osetilo. Energični, skoro divlji, ali planski precizni.
Vidi im mišiće, vidi kako su ludi“, uglavnom su komentari posetilaca. U prvi plan, naravno, pada fizički izgled. To je ono što, između ostalog, daje posebnost njihovom nastupu.

Ta veština zahteva godine vežbanja, izdržljivost, veliku koncentraciju, preciznost, dinamiku, timski rad. Nastup Jamato bubnjara nije samo „bubnjanje“, već i neverbalna komunikacija sa publikom, ili neka komična tačka. Publika ima priliku da učestvuje u nastupu. Na određeni znak – tapše u ritmu. Brže ili sporije, tiše ili glasnije.

Broj članova Jamato bubnjara je porastao sa četiri na sedamnaest i mešovitog je sastava. Grupa je podeljena na dve sekcije i pored redovnih koncerata, rade i po školama i obučavaju zainteresovane.

Centralna stvar kod Jamato produkcije su bubnjevi Vadaiko. Radi se o bubnjevima od životinjske kože i drveta drevnih stabala, od kojih su neki preko 400 godina stari. Kao snažan i siguran ritam srca u snažnom telu trkača, Yamato pokušava da stvori energiju života koja se prelije na publiku.

Ono što osetite kad ste okruženi Vaidako zvukom, koji proizvode ta snažna tela, jeste ono što Japanci nazivaju „tamaši“, što se može prevesti kao duša, duh, psiha, a što je osnovni element života.

Jedan od komentara za sinoćni nastup (na sajtu youtube): Video sam ih sinoć u Beogradu. Neverovatna energija se oseća u njihovom nastupu. Sedeo sam u prvom redu, i to je bilo nezaboravno iskustvo!“

Ono što je najvažnije kod nastupa Jamato bubnjara jeste razmena energije sa publikom. I to se zaista i oseća. U pokretima ljudi dok ih slušaju, kao da se užive u melodije i počnu da ih prate. U tapšanju i ovacijama, po oduševljenim izrazima lica kada izađu sa nastupa.

Tekst:Nada Veljković

Pogledajte još