PRETI NAM OPASNOST OD POPLAVA: Ministarstvo poljoprivrede izdvojilo dve milijarde dinara za saniranje posledica

Ministarstvo poljoprivrede utvrdilo je operativni plan za odbranu od poplava u 2018. godini, kojim su definisane mere za smanjivanje štetnih posledica u koje će država uložiti oko dve milijarde dinara.

Ovim dokumentom je za svako od sedam vodnih područja utvrđeno u kojim uslovima se proglašavaju redovna i vanredna odbrana, ali i koji objekti bi trebalo da se izgrade kako bi se one sprečile, prenosi Blic.

Razrađena je svaka pretpostavljena rizična situacija od mogućih poplava koja uključuje i objekte gde bi se evakuisalo stanovništvo ukoliko bi za tim bilo potrebe.

Takođe, utvrđeni su i zadaci svih institucija sistema, ali i ime rukovodioca koji je odgovoran za njegovu realizaciju, kako za vodotoke prvog reda, poput Dunava, Save i Kolubare, tako i za sve ostale uključujući i najmanje lokalne bujice.

Tokom narednih dana temperature će iz dubokog minusa preći u debeli plus, a osim do ozbiljnih zdravstvenih problema, velika temperaturna razlika mogla bi da dovede i do poplava.

Svi se i dalje sećamo stravičnih slika iz maja 2014. godine, kada su poplave uništile veliki broj domova i opustošile gradove kroz koje su protutnjale. Zato i na sama pomisao da tako nešto može da se ponovi, nimalo nije prijatna.

Kako stvari stoje, ako se obistine predviđanja meteorologa, sličan scenario je i te kako moguć. Na to su upozorili i meteorolozi Akjuvedera istakavši da će zbog otapanja velikih količina snega sa Alpa ceo Balkan biti u riziku od izlivanja reka i pojave klizišta.

- Ako sve krene naglo da se topi u Srbiji, manjih poplava će biti sigurno, a najugoroženiji će biti brdsko planinski potoci. Sa druge strane, ako topljenje krene od Alpa, podići će se i nivo velikih reka, što bi moglo da dovede i do ozbiljnijih izlivanja - objasnio je meteorolog Đorđe Đurić.

Izvor: Telegraf.rs

Foto: Ilustracija/Pixabay

Pogledajte još