I dalje poremećen avionski saobraćaj u Evropi

PARIZ, 19. aprila 2010. (Beta-AFP) - Avionski saobraćaj je i dalje poremećen iznad dela Evrope, a zbog oblaka pepela izazvanog erupcijom vulkana na Islandu, od četvrtka je otkazano skoro 63.000 letova u evropskom vazdušnom prostoru, saopštila je Evropska kontrola leta.

Prema poslednjem izveštaju agencija o situaciji u vazdušnom saobraćaju Evrope, objavljenom noćas, većina aerodroma u Francuskoj ostaće zatvoreni do utorka u 9.00. U nedelju su otvoreni samo aerodromi na jugu i jugozapadu te zemlje.

Vazdušni prostor Velike Britanije biće zatvoren do danas u 20.00, a u Irskoj do 14.00, najavile su nadležne lokalne vlasti. Norveška i Švedska su juče otvorile svoj vazdušni prostor. Aerodrom u Oslu je i dalje zatvoren, dok su na aerodromu u Stokholmu jutros u 8.00 odobreni letove severno i zapadno od prestonice. Aerodrom u Kopenhagenu, u Danskoj, biće zatvoren za komercijalne letove do danas u 14.00, a vazdušna luka Helsinki, u Finskoj, do 17.00.

Belgija i Nemačka zatvorene su za avionski saobraćaj do danas u 20.00. U Austriji je od danas normalizovan vazdušni saobraćaj, a otvoreni su i aerodromi u severnoj Italiji. Vazdušni saobraćaj iznad centralnih i severnih delova Poljske otvoren je juče u 16.00, dok je u Slovačkoj zabrana letova na snazi i danas pre podne.

U Mađarskoj će vazdušni saobraćaj biti u prekidu do danas u 12.00, bugarska je delimično otvorila vazdušni prostor za letove u pravcu i iz pravca juga i jugoistoka. Aerodromi u Rumuniji do danas u 11.00 su zatvoreni. Vazdušni prostor Rusije i dalje je otvoren, ali se i dalje otkazuju letovi ka zapadu i severu. Na Islandu, gde je erupcija vulkana izbacila u atmosferu oblak pepela, aerodromi su otvoreni.

Pogledajte još