STRUČNJACI UPOZORAVAJU: Suviše rizično premeštanje Mona Lize iz Luvra

Ministarka kulture je nedavno rekla da "ozbiljno razmatra" mogućnost da ikona Luvra naslikana početkom 16. veka bude pozajmljena drugim institucijama za izložbe navodeći da se zalaže protiv "kulturne segregacije".

Mona Liza ili Đokonda od 2005. godine predstavljena je u Luvru iza debelog neprobojnog stakla kao zaštita od bliceva fotoaparata. Prostorija u kojoj se nalazi slika ima kontrolisanu temperaturu i vlažnost.

Đokondu sa zagonetnim osmehom svake godine vidi nekoliko miliona ljudi. Ona je, pored Miloske Venere, mermerne statue iz antičke Grčke i Nike sa Samotrake, takođe mermerne skulpture koja predstavlja starogrčku boginju pobede Niku, nezaobilazni deo Luvra koji poseti 8,1 miliona ljudi godišnje.

Uprava pariskog muzeja je u nekoliko navrata navela da bi eventualno premeštanje Mona Lize moglo nepovratno da ošteti to delo, izrađeno uljanom tehnikom na ploči od drveta topola. Vremenom se ploča iskrivila i ima pukotinu koja skoro stiže do lica Đokonde.

Luvr smatra da je Đokonda jedna od slika koja više ne može da bude premeštena čak ni unutar muzeja. Slika neće čak moći da bude izložena, odnosno premeštena u drugu prostoriju za veliku retrospektivu koju će muzej da organizuje 2019. za obeležavanje 500 godina od smrti renesansnog majstora Da Vinčija (1452-1519).

Slika je poslednji put putovala u Japan, Rusiju i SAD između 1964. i 1974. godine.

Mona Liza nikada nije premeštana iz sale Luvra u kojoj se nalazi od 1974. godine.

Remek delo je pored retkog putovanja bilo ukradeno 1911, kad Mona Liza još nije bila "zvezda" kao danas. Ukrao ju je italijanski radnik Vićenco Peruđa koji je navodno hteo da sliku vrati u Italiju. Njen nestanak je uočen tek posle nekoliko dana. Pronađena je dve godine kasnije u dobrom stanju.

Pored Mona Lize, Luvr ima još četiri Da Vinčijeva dela, a to su Madona u stenama, Sveti Jovan Krstitelj, Portert dame i Bahus. Te slike su restaurirane pre šest godina.

O samoj Mona Lizi se veoma malo zna. Pretpostavlja se da je to portret mlade firentinske dame, Lize Gerardini, koja je bila supruga bogatog trgovca svilom Frančeska del Đokonda. Takođe se pretpostavlja da je Da Vinči pre smrti dao sliku francuskom kralju Fransoa Prvom, a kasnije je bila deo zbirke kralja Luja XIV koji je delo držao u dvorcu Versaj.

Izvor: Beta
Foto: Ilustracija/Pixabay.com

Pogledajte još

Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti postavljena.