G8: 60 milijardi dolara za Afriku

HAJLIGENDAM, 08. jun 2007. (FoNet) - Čelnici grupe sedam najmoćnijih država i Rusije (G8) dogovorili su se danas da će odblokirati 60 milijardi dolara za borbu protiv pandemija u Africi i ponovili su obećanje da će narednih godina znatno povećati pomoć tom najsiromašnijem kontinentu.

Završni dan samita G8 posvećen je rastućim azijskim privredama Kine i Indije i prvenstveno afričkom kontinentu sa kojeg su kao gosti stigli i predstavnici iz šest afričkih zemalja.

Polovinu iznosa za pomoć protiv pandemija uplatile bi SAD, koje su krajem maja obećale dvostruku pomoć za borbu protiv epidemija na 30 milijardi dolara.

Desetina te svote uplatila bi se u Svetsku fondaciju protiv pandemija, koju je G8 osnovao još 2001. uz podršku Ujedinjenih nacija.

Američki predsednik Džordž Buš nije danas učestvovao na prvoj jutarnjoj radnoj sednici zbog zdravstvenih tegoba, koje nisu "zabrinjavajuće", objavila je Bela kuća.

Pre zdravstvenih tegoba, Buš je sa francuskim predsednikom Nikolasom Sarkozijem razgovarao o statusu Kosova.

Oni su dogovorili da se o tom pitanju raspravlja u petak uveče u pokušaju pronalaženja kompromisa između SAD i Europske Unije i Rusije, koja odbacuje UN predlog nadzirane nezavisnosti jer mu se protivi Srbija, prenose agencije.

Pogledajte još