Najsavremeniji lekovi protiv raka dojke uskoro i u Srbiji

Sanja Radojević Škodrić za "Blic" kaže da će celokupan trošak snositi farmaceutska kompanija.

Prema njenim rečima, Fond sa Ministarstvom zdravlja svakodnevno radi na uvođenju novih lekova uz stalnu komunikaciju sa strukom, udruženjima pacijenata i farmaceutskim kompanijama.

O tome koji inovativni lekovi će biti stavljeni na listu, Radojević Škodrić kaže da će prvo to biti lek za hroničnu limfocitnu leukemiju, što je odluka Centralne komisije za lekove od 2016. godine.

- U završnim smo pregovorima i za lekove za lečenje hepatitisa C tako da očekujemo i ovu inovativnu terapiju u narednom periodu - kazala je ona.

Radojević Škodrić navodi i da novom uredbom Vlade Srbije o najvišim cenama likova, zbog smanjenja kursa od 0,78 odsto, cene lekova biće ponovo obračunate i to će doprineti da lekovi na listi budu jeftiniji.

Smanjenju cene, dodala je, doprineće i revizija koja se trenutno radi u RFZO.

Radojević Škodrić najavljuje da će sledeće nedelje biti uvedena nova aplikacija za deficitarnost lekova u zdravstvenim ustanovama i dodaje da se radi na aplikaciji za praćenje puta leka.

- Ministarstvo i RFZO će znati u svakom trenutku koji lek je razdužen određenom pacijentu. To će doprineti ne samo boljoj kontroli, već i racionalnijoj primeni lekova - kazala je Radojević Škodrić.

- Softver za centralizovano vođenje lista čekanja, koji je pušten početkom godine, omogućio je da više niko ne može da se prijavi na listama čekanja u više zdravstvenih ustanova - navela je Radojević Škodrić.

- Oko 77.000 pacijenata je čekalo, sada smo na brojki od 72.000, što je rezultat samo brisanja neadekvatnih podataka, a daljim ažuriranjem lista očekujemo značajno veće smanjenje - rekla je direktorka RFZO.

Izvor: Tanjug/Blic
Foto: Ilustracija/Pixabay.com

Pogledajte još

Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti postavljena.