Tapiserije i skice Boška Karanovića na ovogodišnjem Art expu

Foto: Arhiva Ateljea 61

Ustanova za izradu tapiserija "Atelje 61" (A 61) sa Petrovaradinske tvrđave, predstaviće se i ove godine, u oblasti izlagačke delatnosti na 23. po redu Izložbi umetnosti i Međunarodnom sajmu knjiga, koje svoja vrata otvaraju danas od devet časova. Tematska celina koja će ove godine biti u fokusu izložbe iz bogate Zbirke tapiserija "Ateljea 61", autorke, istoričarke umetnosti, Goranke Vukadinović, su dela jednog od najznačajnijih likovnih stvaralaca druge polovine 20. stoleća u nas, Boška Karanovića, promišljana u tapiserijskom mediju.

Začeci okretanja i eksperimentisanja sa tapiserijom kao jednim od likovnih izraza, u stvaralaštvu Boška Karanovića koindiciraju sa samim prvim godinama rada jedinstvenog centra tapiserijske umetnosti "A 61", na eksjugoslovenskom, odnosno današnjem prostoru Zapadnog Balkana. Od tada, skladno i kontinuirano, u potpunom saglasju sa ukupnim stvaralačkim angažmanom, razvijao se i tapiserijski opus Boška Karanović, na svojevrstan način prateći i razvoj same tapiserijske umetnosti u nas, blagodareći "Ateljeu 61".

Klasić Milunovića, Tabakovića i Gvozdenovića, Boško Karanović je diplomirao slikarstvo kod profesora Marka Čelebonovića i specijalku u oblasti grafike kod Mihajla Petrova. Svoj tapiserijski izraz, Karanović je naslanjao na grafičarska i slikarska promišljanja sadržaja i forme. Svojevremeno komentarišući jedan od Karanovićevih opusa, znameniti Stojan Ćelić je primetio da je Karanović "večito inspirisan snagom tradicije sagledane u analizi klasike, s izrazitom težnjom da se dosegne uzorno kao princip."

Tapiserijski materijal, njegovo organsko poreklo i prirodnost, usaglašavaju se sa postupcima transponovanja, svođenja, stilizovanja na bitno u sadržaju i plastičkoj ideji kao elementima slikarskog i grafičkog izraza.

Izložba tapiserija Boška Karanovića, iz Zbirke tapiserija "Ateljea 61" obuhvatiće dela: ciklus "Pijaca I-III" gde umetnik svoje plastičke i sadržinske ideje prevodi u jezik tapiserije svedenošću oblika i boje, "Tapiseriju" iz 1997. godine, "Kvartet" (1999) i "Šahovsku tablu" koje su majstori specijalisti tkanja "A 61" otkali 2016. godine. Postavkom će biti obuhvaćen i sam nastanak stvaralačkog opusa u tapiseriji - odnosno sadržaće i skice, po kojima su nastale tapiserije autora.

Postavka tapiserija Boška Karanovića iz Zbirke „Ateljea 61“ se može pogledati na 23. Izložbi umetnosti u Master centru, od danas do 12. marta, u vreme trajanja Art expa.

Izlagačku produkciju "Ateljea 61" takođe, možete pogledati na još jednom gradskom kultur punktu, Akademiji umetnosti (AU) na Petrovaradinskoj izložbi, gde će do 15. marta biti otvorena izložba "Tok virtuelnih niti" i galeriji "Hol", nastala kao plod saradnje studenata i profesora AU i "Ateljea 61".

Autor: Teodora Ž. Janković
Foto: Arhiva Ateljea 61

Pogledajte još