REDAK POREMEĆAJ: Amnezija u krevetu može da vas odvede pred sud

Seksomnija je prilično retko stanje, a češće od nje pate muškarci. Čak 8 odsto od 832 pacijenta koji su učestvovali u istraživanju na jednom od većih kanadskih centara za ispitivanje poremećaja sna, prijavilo je da se kod njih javljaju neki od oblika seksomanije.

Kako piše "News.com" seksomnija se sve više koristi kao obrana u slučajevima silovanja. Stručnjaci kažu da je seksomnija vrsta parasomnije, abnormalnog ponašanja koje se pojavljuje za vreme dubokog spavanja.

Tokom epizode, neko sa seksomnijom dira se tokom sna ili pokušava da ima odnos, a prema pričama onih koji su svedočili slučajevima seksomnije reč je o seksu koji je automatizovan i neprirodan.

Zanimljivo je da je prošle godine zabeležen slučaj u kome je Lorens Barili oslobođen optužbe za silovanje jer pati od seksomnije. Njegova žena je sudu u Glasgovu rekla je da se "budila s njim dok je on vodio ljubav".

- Nisam znala šta da mislim, mislila sam da je to možda njegov način da začini vezu - rekla je.

On je insistirao da se ne seća tih "incidenata", za koje je žena rekla da ih je bilo "nekoliko stotina". Kad ga je pitala o tome, rekao joj je da je reč o seksomniji, a sud ga je oslobodio optužbe za silovanje.

Klinički psiholog i profesor sa Univerziteta Viktorija u Melburnu kaže da je za 20 godina prakse video "četiri ili pet pravih slučajeva seksomnije".

- Ljudi koji pate od seksomanije obično imaju dužu istoriju mesečarenja ili drugih neobičnih ponašanja u snu - rekao je za "The Vice".

Iako je uzrok nepoznat istraživači smatraju da bi okidač mogao da budei stres, alkohol, tablete za spavanje ili nedostatak sna.

Izvor: Super žena
Foto: Ilustracija/Pixabay.com

Pogledajte još

Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti postavljena.