Zemlja viđena očima neba

Zemlja viđena očima neba- Portret naše planete  Jan Artis-Bertrana,  koji se proslavio radeći za časopise kao što su National Geographic i Geo, izložba na otvorenom na Kalemegdanskom parku - Savsko šetalište  (Naspram Ambasade Francuske) 

Ovu izložbu do sada je videlo oko 100 miliona posetilaca, na pet kontinenata. Ona se sastoji od 120 fotografija velikih formata (2m x 1.20m), Zemlja viđena očima neba je poklon banke Société Générale građanima Srbije za 30 godina poverenja. 
www.yannarthusbertrand.org

Zemlja viđena očima neba je sveobuhvatan projekat započet 1994. godine, rođen iz sna Jana Artis-Bertrana a mogao je da se ostvari samo zahvaljujući strasti i odlučnosti celokupnog tima. Projekat predstavlja opšti pregled stanja Zemlje na pragu XXI veka, i zahtevao je  prilično velika sredstva, ozbiljan pristup u timskom radu, ali i veliku ljubav i želju da se ukaže na sveukupnu sliku na našoj planeti iz ugla umetnika, ali i velikog humaniste koja u publici budi iskrenu potrebu da se zamisli nad sudbinom života, naše i naših potomake, životne sredine.

Sama izložba je postavljena na idealnom mestu, savršeno u skladu sa veličonom i značajem koje ima. Na otvorenom, iznad izložbe slobodno nebo, sa jedne strane zelenilo Kalemegdanskog parka, sa druge strane teče Sava, šetalište koje podrazumeva atmosferu odmora i opuštanja, ali istovremeno podseća da smo u prirodi koju treba i voleti i poštovati, jer je to ono što i ona nama pruža, veliko srce i bogatsvo svih lepota, raznolikost koja ne isključuje slobodu ličnog gotovo intimnog izvire iz svake fotografije, velika energija i posvećenost u beleženju istine, kao kategorije koja nosi najveće ideale lepota sa sobom upućuje nas ka ideji pozitivnog odnosa prema prirodi i čoveku koji živi u njoj, ali i sa njom. 

Svaka fotografija je slika, delić stvarnosti koji izaziva osećanja, utiče na emocije, oduševljava znatiželju. Osećaj je kao da sve vidiš prvi put a sve ti je istovremeno poznato. Gotovo je nemoguće ostati ravnodušan. Negde u čoveku javlja se potreba da brine o svom delu životne sredine, makar o malom travnjaku, jednom drvetu, biljci, da pažljivije pogleda šta to rade mravi, kako žive male bubice, pa sve do naseobina u kojima žive, rade, stvaraju ljudi. To može biti i zaboravljeno seoce na sojenicama na nekoj tamo reci ili urbana sredina nekog velegrada, sasvim je svejedno - život je svuda oko nas na zemlji u najširoj paleti oblika.

Celina se najbolje vidi sa veće distance, umetnik se popeo na nebo, da bi svojim očima video zemlju, to je njegova priča i znao je da nam je ispriča, da li smo je čuli i razmeli... videće se, a ja se iskreno nadam i želim da jesmo. 

Izložba je otvorena 24/24 časa, postavljeno je noćno osvetljenje, a ulaz je slobodan. Prošetajte se Savskim šetalištem i uživajte u Zemlji viđenoj očima neba, i povedite sa sobom nekoga koga mnogo volite, napunićete srca novim ljubavima!

Tekst: Dragan Kljajić
Foto: Marko Risović

Pogledajte još