Home Sweet Home

Multimedijalna izložba, kroz fotografije, video radove i instalacije, bavi se problemom beskućnika, zapravo odnosom prema njemu i glavnim akterima - beskućnicima, kao i svima onima kojima osećaj doma nije svakodnevan. 

U O3ONEU je u ponedeljak, 19. aprila, otvorena izložba Home Sweet Home, autora Milana Janića. Izložbu su, u prisustvu mnogobrojnih gostiju, otvorili Milan Janić, autor projekta, Neda Knežević, koordinator projekta u Beogradu i Pascale Kramer, francuski pisac i učesnik u projektu. 

Projekat Home Sweet Home, kao dizajn i komunikaciona inicijativa, ima za cilj: - da obezbedi beskućnicima kartonska skloništa napravljena od kartonskih kutija; - da privremena kartonska skloništa iskoristi kao oglasni prostor za jasnu poruku da NIKO ne treba da živi u kartonskim kućama; - da u opštem smislu podstakne senzibilizaciju na problem svih onih ljudi kojima osećaj doma nije svakodnevan. 

Nakon realizacije projekta Home Sweet Home u Parizu, autor Milan Janić pokrenuo je, u saradnji sa O3ONEOM, projekat i u Beogradu, kome su se pridružili i drugi autori iz Srbije. 

Slim Letaief (Liban), Salvo Galano (Italija) i Nebojša Babić (Srbija), tri su fotografa čije će radove publika moći da vidi u O3ONEU do 22. aprila. Ovom delu se pridodaje i velika kolekcija fotografija - portreta beskućnika iz raznih gradova, kao participacija internacionalne grupe autora. 

U okviru drugog segmenta izložbe, predstavljeni su video radovi Milana Janića - Intervju sa Anastasijom, i Gavrila Masnikovića - sa decom iz beogradskog prihvatilišta. 

Izložbu upotpunjuju instalacije - specijalna kartonska skloništa čija je prednost u tome što su napravljena od minimalnog broja već korišćenih, standardnih kartonskih kutija. Postavljene instalacije provociraju, izazivajući različite reakcije, dok video radovi beleže segmente svake od instalacija prenoseći pomalo neuobičajenu situaciju za lokacije na kojima se instalacije nalaze.

Home Sweet Home pomera se iz polja vizuelne provokacije na socijalnu problematiku savremenog društva i napreduje ka kreativnoj i realnoj akciji, od koje korist imaju oni koje sistem i društvo sve češče zaboravljaju. U tom smislu svoju pažnju usmerio je na decu zbrinutu u Prihvatilištu. Prodajom kasica i ramova za fotografije, koje su ukrasila deca, sakupljaju se sredstva od kojih će se Prihvatilištu kupiti osnovna sredstva.

Izložbu su podržali Avala ada, Vizartis i DPC. 
O3one i Nadlanu.com

Pogledajte još