Ispitati širi kontekst ubistva Zorana Đinđića

BEOGRAD, 10. juna 2007. (Beta) - Specijalni tužilac za organizovani kriminal Slobodan Radovanović ocenio je da nema sumnje da je suđenje za ubistvo srpskog premijera Zorana Đinđića utvrdilo neposredne počinioce tog zločina, ali da je potrebno do kraja ispitati širi kontekst atentata.

"Više puta sam isticao da operativni podaci kojima su tadašnje bezbednosne službe raspolagale ukazivali na određene veze i kontakte između pripadnika 'zemunskog klana' i drugih subjekata iz tadašnje državne vlasti", kazao je Radovanović za "Politiku" od nedelje.

On je dodao da utvrđivanje političke pozadine nije moglo da se obavi za vreme prvostepenog postupka jer bi opteretilo krivični postupak i na neodređeno vreme odložilo donošenje presude ubicama, a to bi, imajući u vidu dužinu trajanja pritvora, dovelo u pitanje i samo suđenje.

Govoreći o eventualnom podnošenju krivičnih prijava za pobunu rasformirane Jedinice za specijalne operacije iz novembra 2001. godine, on je postavio pitanje zbog čega taj slučaj nije istražen u vreme kada se dogodio i kada su za to postojali uslovi.

"Ostaje otvoreno pitanje zašto nije došlo do procesuiranja za određena krivična dela, ukoliko je za to bilo dokaza... Nažalost, vreme čini svoje i dokazi koji su danas dostupni i na dohvat ruke, posle nekoliko meseci su dalje, a za godinu još dalje od nas", kazao je Radovanović.

Tužilac je ocenio da su vođe takozvane "stečajne", "drumske" i "carinske" mafije, i pored brojnih hapšenja, uspeli da pobegnu zbog "visokog stepena korupcije i kriminala" u državi.

"Mnogi od tih lica na volšeban način dolaze do informacija šta im se sprema i pre nego počne akcija hapšenja", kazao je Radovanović i izrazio očekivanje da će pre ili kasnije vođe tih kriminalnih grupa biti privedene.

Pogledajte još