Bez promene uloge Saveta NBS

BEOGRAD, 20. aprila 2010. (Beta) - Prredsednik Saveta Narodne banke Srbije Dejan Šoškić izjavio je u utorak da se odustalo od ideje da se novim zakonom o centralnoj banci daju veća ovlašćenja Savetu.

On novinarima rekao da "postoji mnogo različitih rešenja za novi zakon o NBS", ali da se više ne razmišlja o značajnijem menjanju uloge Saveta, već da se zadrže osnovna načela iz postojećeg zakona.

To znači da ne bi bilo prenošenja većeg broja ovlašćenja sa Monetarnog odbora na neko drugo telo sa većim brojem članova, rekao je Šoškić, koji je kandidat vladajuće koalicije za guvernera NBS, nakon skupa o međunarodnim računovodstvenim standardima.

Prema njegovim rečima, ipak bi trebalo sačekati da se okonča usvajanje novog zakona, u čijem nastajanju glavnu ulogu imaju centralna banka i Vlada Srbije.

Na pitanje novinara kada se očekuje zvaničan izbor novog guvernera, Šoškić je rekao da treba pričekati završetak rada na izradi teksta amandmana na Zakon o NBS i dodao da je sada teško proceniti kada će to biti završeno.

Pogledajte još