ŽENE - LIDERKE IZ SENKE: Protiv rodne "neravnoteže" na internetu

#Wiki Gap je globalna inicijativa koju je pokrenulo Ministarstvo spoljnih poslova Švedske sa ciljem da se na internetu poveća broj sadržaja o ženama, a samim tim i njihova vidljivost.

Beograd je prvi od 50 gradova u svetu u kojima se povodom Međunarodnog Dana žena 8. marta organizuju različite akcije pod istim imenom #WikiGap sa namerom da žene i njihovi uspesi budu više zastupljeni i na Vikipediji i uopšte na internetu. Procenjuje se da oko 90% sadržaja internetu kreiraju muškarci, te da je broj članaka o njima četvorostruko veći nego o ženama.

- Ovom akcijom želimo da doprinesemo prevazilaženju jaza između zastupljenosti žena i muškaraca na internetu. Uopšteno govoreći, kada se više obrati pažnja na probleme žena u jednom društvu, biće lakše rešiti neke druge probleme - rekao je ambasador Švedske Nj.E. Jan Lundin. On je dodao da su u "ravnopravnim društvima građani zadovoljni svojim životom i da je težnja ka jednakosti pozitivna i bitna, jer svi od toga imaju koristi".

#WikiGap u Beogradu okupio je 20 urednika i urednica sa kojima su radili predstavnici organizacije Vikimedija Srbije i obučili ih za uspešno kreiranje članaka na Vikipediji. Uređivački maraton je početak akcije za bolju zastupljenost žena u onlajn svetu koja će biti nastavljena promovisanjem žena, njihovih dostignuća i uspeha na internetu.

- Srbija se danas pridružila globalnoj inicijativi o rodnoj ravnopravnosti na internetu - rekao je ministar državne uprave i lokalne samouprave Branko Ružić.

On je citirao reči Margaret Tačer: "Kada želite da ispričate nešto i da to bude jako – pojave se muškarci, ali kada nešto treba da uradite – tu su žene". Ministar Ružić ocenio je da "to što većinu urednika čine muškarci ne znači da žene nisu prisutne, ali da bi taj odnos svakako trebalo promeniti".

Vikipedija je najobimnija svetska onlajn enciklopedija sa najvećim brojem korisnika i njen sadržaj značajno utiče na informisanost građana. Ravnoteža između zastupljenosti polova je veoma važna i zbog toga se ista akcija održava u saradnji sa 50 švedskih ambasada u svetu.

#WikiGap u Beogradu organizovan je u prostorijama srpko-korejskog informatičko pristupnog centra u okviru Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave.

Izvor: BIZLife
Foto: Goran Zlatković

Pogledajte još
Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti postavljena.