Rat i ljubav u Kabulu

Filmski festival Slobodna zona će u okviru svog mesečnog programa, 27. aprila u Kulturnom centru Rex, prikazati dokumentarni film "Rat i ljubav u Kabulu" (War and Love in Kabul), rediteljke Helge Rajdmajster.

Najnoviji film Helge Reidemeister je intimna ljubavna priča o kršenju tabua u zemlji koju već decenijama potresaju ratni sukobi i siromaštvo, i gde su šanse za ličnu sreću veoma male.

Hosein i Šaima su bili zaljubljeni tokom detinjstva. Putevi su im se zbog rata razišli. Da bi zaradio novac Hosein odlazi u rat, a Šaima, prinuđena od strane svoga oca, udaje se za čoveka 40 godina starijeg od nje, kao treća žena. Nekoliko godina kasnije, oni se ponovo sreću… Iako su prošli kroz različita iskustva – on je izgubio nogu u ratnim borbama, a ona ima petogodišnju kćerku – njihova ljubav nije izbledela. Uprkos protivljenju obe porodice, Šaima podnosi zahtev za razvod braka. Mnoge prepreke su na putu njihove sreće: različita nacionalnost, tradicionalna porodična čast i strogi plemenski zakoni.

Pogledajte još