Toto Kutunjo

U okviru druge večeri Festivala zabavne muzike “Vrnjačka Banja 2007”, na glavnom trgu u okviru revijalnog dela svoj spektakularni koncert održao je poznati italijanski pop pevač 

Legendarni italijanski kantautor je pobedio na izboru za „Pesmu Evrovizije“, 1990. godine u Zagrebu pesmom „Insieme“. Sa pratećom grupom od sedam muzičara prezentovao je uživo set svojih najvećih hitova iz karijere koja traje već više od tri decenije. Oduševljena publika je aplaudirala iz sve snage, jer ovo je prava čast čuti Toto Kotunja, s obzirom da je do njega teško doći, a još teže nagovoriti ga da negde gostuje. 

“Vrlo sam srećan što sam sada ovde sa vama. Dok sam večerao slušao sam takmičare festivala koji su puni talenta, a najviše me je je oduševio Ognjen Radivojević, koji je za mene internacionalni izvođač. Žao mi je što nisam razumeo tekst pesama, ali pretpostavljam da je fenomenalan”, otkrio nam je Toto na ponoćnoj konferenciji, koja je specijalno organizovana u njegovu čast.

Zanimljivo je da osim konferencije, drugih susreta sa Totom nije bilo. Intervjui, snimanja i fotografisanja strogo su zabranjena, a ako baš insistirate morali biste da platite pozamašnu sumu.

San Remo i ostali festivali ga "guše", pa ga je Festival u Vrnjačkoj Banji oduševio jer se sve dešava kao u jednoj velikoj bašti, gde može da se diše punim plućima. Da je Toto prava zvezda potvrđuju i neki, da ih nazovemo, njegovi hirovi. Prvo je zamolio svu decu da dođu ispred same bine, što su oni jedva dočekali, a onda su ga nervirali i uznemiravali mašući papirićima spremljenim za autograme. 

Na bini je imao svog pomoćnika koji mu je dodavao gitaru, skidao sako, obrtao strane na svesci, a posle prve pesme je jurio fotoreprtere i kamermane jer je snimanje bilo gotovo. Čak je i RTS koji je direktno prenosio samo četiri pesme, posle toga morao da razmontira sve kamere iz predostrožnosti. 

Toto je počeo svoj koncert u ponoć pevajući u publici, a završio ga je dva sata posle ponoći, na istom mestu. 

Evrovizijskim glasanjem, kako su ga nazvali voditelji, dodeljene su i nagrade festivala. Za hit leta proglašena je pesma "Lažu te", Saše Kovačevića, dok je za najbolji aranžman nagradu dobio Futa Radulović. Najbolji tekst napisao je Aleksandar Sretenović, najbolju žensku interpretaciju imala je Suzana Dinić, mušku - Miroslav Milinković, dok je za najbolji scenski nastup proglašen onaj Marka Nikolića. Novinari su dodelili nagradu za najboljoj kompoziciji "To nisi ti". Hit Vrnjačke Banje je pesma "Dama", nagradu za afirmaciju Vrnjačke Banje dobio je Kaktus bend. Nagradu za debitanta osvojila je osamnaestogodišnja Dunja Jovanović, a nagradu za najbolju kompoziciju "Još tražim" Vlada Graić. Gran pri festivala osvojio je "Rio bend".

Jelena Antonijević

Pogledajte još