Žene u Australiji dobile pravo glasa 1902. godine, ali Aboridžini - tek šest decenija kasnije!

Dame danas uživaju ovo pravo u skoro svim državama sveta. Međutim, borba žena za ostvarivanje prava glasa trajala je veoma dugo.

Naime, kroz istoriju se pokazalo da je morao da prođe dug vremenski period da bi jedno od osnovnih načela "vladavine naroda" bilo prihvaćeno, kako u Evropi tako i u svetu.

Pravo glasa žene su u Sjedinjenim Američkim Državama dobile 1920. godine, tri godine posle Ruskinja i Kanađanki, ali čak 91 godinu pre pripadnica lepšeg pola u Saudijskoj Arabiji.

I žene u drugim svetskim državama dobile su pravo glasa uglavnom sredinom XX veka, što je znatno kasnije u odnosu na Novozelanđanke koje su još 1893. godine mogle da izađu na birališta.

Međutim, upravo se među stanovnicima najmanjeg kontinenta dogodio i jedan od najvećih raskoraka u ostvarivanju ovog prava.

Naime, dok su Australijanke na glasanje mogle da izađu od samog početka XX veka, tačnije 1902. godine, Aboridžini, australijski starosedeoci, koji su prvi naseljavali tle ove države, to pravo dobili su tek šest decenija kasnije - 1962. godine.

Foto: cubaholidays.co.uk

Autor: Nadlanu.com
Foto: Ilustracija/Pixabay.com

Pogledajte još