fbpx

Porodične firme 2018 - Kosara Dangić Melentijević: Najveći izazov je preplitanje privatnog i poslovnog

Poslovni forum će okupiti privrednike i stručnjake iz ove oblasti u Srbiji i regionu. Kroz panel diskusije i studije slučaja prisutni će imati priliku da čuju na kakve sve izazove nailaze porodične firme u Srbiji, kako se snalazi druga generacija porodičnih firmi, govoriće se i o odnosu porodice i porodične firme, kao i o ženama u porodičnom biznisu.

U panelu "Žene u porodičnom biznisu" učestvovaće i Kosara Dangić Melentijević, Kabinet Brewery, sa kojom smo razgovarali u susret konferenciji:

Kako ste se odlučili na porodični biznis i često rizik takvog poslovanja, kako mnogi često kažu?

- Sticaj okolnosti da smo do moje trudnoće radili u Africi i da smo želeli da se vratimo u Srbiju, se poklopio sa željom da se bavimo proizvodnjom. Rizik jeste bio veliki, naročito zbog tipa grinfild investicije, ali je pomoglo to što smo dvoje u tome i da smo čvrsto verovali u naš proizvod. Mnogo timskog truda je potrebno za svaki startap, a ponekad je upravo lakše ako se poznajete sa ljudima sa kojima blisko sarađujete.

Da li su u vašem porodičnom biznisu uloge jasno podeljene?

- Organski su podeljenje tako sto je muž magistar proizvodnog masinstva i amaterski kuvar, dakle sama proizvodnja i organizacija fabrike je na njemu. Ja kao magistar ekonomije osmišljavam marketing vezan za svako pivo, od imena, preko umetnika, karaktera i same komunikaciju, takođe vodim i biznis razvoj, pogoto vezano za izvoz. Inače je ovo vrlo muški dominantna industrija tako da je bilo dosta anegdota vezano za nevericu da li se ja uopšte razumem u pivo.

Sa kojim izazovima ste se najviše susretali kada je u pitanju upravljanje porodičnim biznisom?

- Preplitanje privatnog i poslovnog, činjenicu da je našem sinu normalno da sa pet godina kuva karamel za pivo, kao i to da ne postoji dan kada ne pričamo o poslu.

Program konferencije i način prijave potražite na linku www.color.rs/porodicnefirme2018.

Pogledajte još

Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti postavljena.