Afrika - umetnost i značenje

Izložba Muzeja afričke umetnosti, u Francuskom kulturnom centru, predstavljena je brojnim kulturno-etničkim celinama, od kojih svaka nosi neponovljivi izraz identiteta afričkih društava i njihove  duge i bogate istorije. Karakteristika afričkih civilizacija je upravo bogatstvo raznolikosti; zapisi u metalu, glini, drvetu, kamenu, tekstilu su visokosimboličkog karaktera – istovremeno karakteristični likovni iskaz svakog pojedinačnog naroda: Dogon, Bamana, Senufo, Baga, Bamileke, Bobo, Kuba. 

Vekovima i kroz istoriju, afrička umetnost nastajala je kao manifestacija animizma i magije, religije i mitologije, a svaki  predmet  imao je svoju namenu, ulogu u konkretnom običaju i životu. Skulpture su izraz određenih verovanja i običaja, pa su statue ili maske tu, ne da prikažu vizuelnu, već pojmovnu realnost. 

Skulptura od drveta najtipičniji je izraz afričke tradicionalne umetnosti i s pravom se smatra "klasičnom" umetnošću Afrike. Skulpture se javljaju u velikoj raznovrsnosti stilova, u zavisnosti od naroda u kojima su nastajale, od apstrakcije i geometrizma do snažne ekspresivnosti, idealizacije i realizma. Anonimni umetnik stvara, pored rezbarenja u drvetu, i tehnikama livenja, modelovanja, tkanja, trajne forme koje su danas neodvojivi deo umetničkog nasleđa sveta. 

Toplo vam preporučujemo: dođite na ovu izložbu, sigurni smo da ćete sa nje poneti i nova saznanja i jedno lepo osećanje da ste videli deo Afrike.

Dragan Kljajić

Slični članci

Ostavite komentar

Your email address will not be published.