Košarkaši uživali u kući zemljaka koji ih je „odrao”

Dok pojedini srpski košarkaši optužuju Džordža Grkinića za prevare teške više od 12 miliona evra, Grkinić ne odgovora na pitanja “24 sata”. Članovi reprezentacije koja je 2002. u Indijanapolisu osvojila poslednje zlato za našu zemlju na Svetskom prvenstvu sećaju se da je Grkinić bio dobar domaćin i da je organizovao veliko slavlje nakon osvojene titule. 

Tu titulu svetskog prvaka košarkaši, delegacija Košarkaškog saveza, rodbina i prijatelji igrača proslavili su u Grkinićevoj kući, koji je vlasnik kompanije „Worldwide Associates” i protiv koga su Dejan Bodiroga, Predrag Danilović i Željko Rebrača u SAD podneli tužbu za proneveru.
- Znam samo da smo titulu proslavili u kući nekog Amerikanca srpskog porekla. Nisam znao o kome se radi, sećam se da je bilo fantastično slavlje. Svi Srbi koji su bili u Indijanapolisu su bili tamo. U jednom trenutku su svi bili u bazenu. Mene je Danilović ubacio - kaže za “24 sata” Svetislav Pešić, tadašnji selektor reprezentacije. 

Žarko Varajić, bivši sportski direktor KSS, kaže da je Grkinić imao kuću u blizini Indijanapolisa i da je tokom SP bio u stalnom kontaktu s reprezentacijom.
- Nismo pripremali neku proslavu. Svi smo malo sujeverni, niko to neće da radi unapred. Sve se super završilo, osvojili smo možda i najjaču medalju, jer je osvojena u kolevci košarke - kaže Varajić. 

On navodi da su posle finala prvo otišli u hotel, a da je onda spontano organizovan odlazak kod Grkinića.
- Ne znam čija je ideja bila, organizovan je autobus i mi smo otišli. Bio je vrhunski domaćin, priređena je velika fešta. Ostali smo čitavu noć, jelo se, pilo, slavilo, bila je naša muzika, bilo nas je 40-tak - kaže on. 

Varajić kaže i da je Grkinića tada upoznao i da ga nikad više nije video.
- Meni su ga predstavili kao uspešnog čoveka. Pravo da vam kažem tako se i ponašao. Ove priče koje se sada pominju za mene su novost - kaže on.
Sa Grkinićem su u medijima povezivani i Vlade Divac i Saša Đorđević, ali juče nismo uspeli da stupimo u kontakt sa njima.

Košarkaši lako upadaju u zamke

Istraživanja pokazuju da su se plate NBA igrača tokom protekle decenije udvostručile, ali i da 60 odsto košarkaša pet godina nakon završetka karijere ostane bez novca. Pored luksuznog života koji vode, većina mladih igrača ostane bez novca upadajući u zamke agenata i finansijskih firmi koje im nude duplu zaradu ako im povere novac. “Ako nekog ne proverite, postajete laka meta”, kaže igrač Toronta Darik Martin, za Njujork tajms. 

www.24sata.rs

Pogledajte još