Kad je i disanje opasno po zdravlje

LONDON, 20. april 2010. (FoNet) - Ovih dana čak i disanje može biti po život opasno! Zagađenost vazduha za najmanje devet godina skraćuje život ljudi koji žive u najugroženijim delovima ili pate od nekog respiratornog oboljenja.

Ovo se tvrdi u najnovijem izveštaju komiteta britanskog parlamenta za životnu sredinu.

Sićušne čestice sumpora, ugljenika i prašine su najštetnije po zdravlje, ali i azotni oksidi i ozon takođe utiču u znatnoj meri. Mnogi tvrde da Velika Britanija krši Evropski pravilnik o zagađenosti vazduha i suočava se sa kaznom od tri miliona funti.

Prema najnovijim analizama, najveći krivac za ovo zagađenje je drumski saobraćaj, ali i iz dimnjaka termoelektrana, uglavnom u gradovima, takođe u vazduh odlaze štetne čestice gareži.

Stručnjaci već dramatično upozoravaju da će samo radikalne promene u transportnoj politici Velike Britanije omogućiti da ostvari ciljeve koje je postavila Evropska unija.

"Međutim, teško je očekivati da će se takav zaokret dogoditi u narednoj deceniji - ukoliko vlada odmah ne započne ozbiljnu i sveobuhvatnu promenu u transportnoj politici", upozorio je Pol Firmin iz Instituta za transport Univerziteta Lids u Engleskoj.

Pogledajte još