UPOZORENJE: Sneg na planinama se intenzivno topi, moguće su nove poplave

Zbog naglog porasta temperature na području Srbije, Republički hidrometeorološki zavod izdao je upozorenje da se na planinama očekuje intenzivno otapanje snega, što može izazvati poplave.

A tome mogu doprineti i kišne padavine najavljene za ovu sedmicu. Međutim, načelnik Uprave vatrogasno-spasilačkih jedinica Sektora za vanredne situacije Saša Rančić kaže za Kurir da zasad nema opasnosti od izlivanja reka, ali da su njihove jedinice u apsolutnoj pripravnosti.

- Sve se prati od prošle nedelje i situacija je trenutno stabilna. Osim reke Save, koja je u blagom porastu, ostale reke su u opadanju, odnosno u stagnaciji. Za sada ne postoje kritične tačke usled mogućih poplava - kaže Rančić.

Na pitanje da li postoji opasnost da se ponove katastrofalne poplave iz 2014, Rančić odgovora:

- Ne, daleko od toga. Sektor za vanredne situacije i spasilačke jedinice su pripravni i prate situaciju, a što se tiče Save, ušlo se u redovnu odbranu. To znači da predstavnici Direkcije za vode prate i češće obilazi nasipe - kaže Rančić i dodaje da je još rano prognozirati situaciju do kraja meseca.

Direktor VP „Sava“ iz Šapca Dragan Topalović kaže da na dve deonice na nasipu treba da počne rekonstrukcija.

- Urađeni su zečji nasipi, koji mogu da prihvate vodu, tako da možemo da kažemo da je sve mnogo bezbednije nego 2014. godine.

Izvor: Kurir.rs/Silvija Slamnig

Foto: Ilustracija/Pixabay

Pogledajte još