Poplavljene kuće u više delova Srbije

BEOGRAD, 21. aprila 2010. (Beta) - Kuće i oranice poplavljene su ili ugrožene zbog visokih vodostaja reka u naseljima u više krajeva Srbije - na području Leskovca, Niša, Zaječara, Prokuplja i Kraljeva, saopštio je u sredu MUP.

Na području Leskovca, u naseljima Bobište, Ančiki, Donji i Gornji Bunibrod zbog bujičnih poplava i izlivanja ugroženo je oko 200 objekata. Za podrucjcu Zaječara Beli Timok dostigao je nivo od 270 centimetara i preti da ugrozi naselje Višnjar, koje je bilo poplavljeno u februaru. Pripadnici Sektora za vanredne situacije redovno obilaze teren, dopremaju se džakova i očekuje se dolazak mehanizacije radi prevencije.

U Nišu su Gabrovačka, Kutinska i Toponička reka u opadanju i postepeno se vraćaju u svoja korita. Trenutno su vodom ugrožene tri romske kuće u selu Šarlinac. Morava kod Aleksinca je dostigla nivo od 320 centimetara odnosno narasla je za 70 cm od prethodne večeri. Na području prokupačke opštine tokom noći je evakuisano 60 osoba iz romskog naselja. Vodostaj reke Toplice je opadanju.

U Žitorađi su poplavljeni klanica, stočna pijaca i jedna kuća. Poplava preti da ugrozi još četiri objekta. Saobraćaj je otežan na putu Voljčinac – Jasenica, kao i regionalni pravac Prokuplje – selo Draganje, te se koriste alternativni pravci. U samom selu Voljčinac vodom od atmosferskih padavina je ugrožena osnovna škola.

Pogledajte još