ZA KORAK DALJE: Nagrada "Jovan Ćirilov" za grčkog koreografa

Nagrada se dodeljuje za najbolju koreografiju na festivalu, odnosno za koreografsko rešenje komada "Nigde", koju je holandska kompanija "Introdens" izvela na prošlogodišnjem festivalu.

Dimitris Papajoanu naglasio je da je počastvovan jer mu je uručeno vredno priznanje.

- Veoma sam počastvovan jer kada stvaramo, mi ne razmišljamo o nagradama. Privilegovani smo time što nam je data mogućnost da nas rado upozna publika širom sveta - rekao je Papajoanu.

Premijerka Ana Brnabić čestitala je Beogradskom festivalu igre (BFI) važan jubilej – 15 godina uspešnog rada.

- Za to vreme BFI je izrastao u jedan od kulturnih kultnih brendova Beograda i Srbije i bez sumnje postao jedan od najvažnijih evropskih festivala umetničke igre. Zahvaljujući Aji Jung i festivalu i svima koji ga podržavaju, Beograd je postao prestonica umetničke igre - rekla je Brnabićeva.

Istakla je da joj je posebno drago što se predstave u okviru festivala igraju i u Novom Sadu što je, kako kaže, važan doprinos decentralizaciji kulture.

Premijerka je istakla da nema održivog razvoja bez kulture i bez negovanja i podrške kreativnosti, individualnosti i obrazovanja.

- Kultura i kreativne industrije imaju ogroman potencijal za ekonomski razvoj, devizni priliv, zapošljavanje, rebrendiranje Srbije, razvoj turizma i kulturnu diplomatiju. Oni su posebno važni za promociju Srbije u svetu i predstavljanje jedne nove drugačije Srbije. To će biti tema konferencije o kreativnim industrijama koja se sutra održava u Beogradu i koja će okupiti naše najveće stručnjake - rekla je Brnabićeva.

Aja Jung osnivač BFI rekla je da je Jovan Ćirilov bio strog kritičar i prijatelj.

- Ovom nagradom beogradskog festivala igre, koji zapravo nije zamišljen kao takmičarski festival, i to nikada neće ni biti, želeli smo da sačuvamo taj Jovanov trenutak procene jednog pozorišnog dela, jednog umetničkog postignuća koje je sposobno da čitavu umetnost povede nevidljivim korak dalje ili više - rekla je Aja Jung.

Izvor: Tanjug/RTS
Foto: Goran Zlatković

Pogledajte još