DIJETA VELIKOG DORUČKA: Uz dobro planiranje obroka oslabićete 10 kilograma za mesec dana

A važno je da jedete ujutru i da se pridržavate devize: "Doručkuj kao kralj, ručaj kao princ, a večeraj kao siromah."

U svojoj knjizi "Dijeta velikog doručka" Danijela Jakubovič tvrdi da će doručak od 600 do 850 kalorija pre 9 sati ujutro delovati kao saveznik metabolizma i drastično podstaći mršavljenje i uravnotežiti hormone, sagoreti masne naslage.

- Obilan doručak zapaliće metabolizam, ali ključno je da doručak bude bogat proteinima i vlaknima. Ako se pridržavate svih pravila dijete, za 30 dana možete smršati i do 10 kilograma, a istovremeno jesti sladoled, picu i namirnice koje druge dijete ne dozvoljavaju - kaže ona.

Kod strože verzije dijeta velikog doručka za doručak se unosi oko 600 kalorija, a za ručak i večeru do 300 kalorija, mada postoje i manje ograničavajuće verzije dijete.

- Doručak je važno jesti već 15 minuta nakon ustajanja. Čak i oni koji ne osećaju glad ujutru, posle dve nedelje će se prilagoditi i buditi gladni - ističe.

Svaki dan počinje obilnim doručkom i odvajanjem bar pola sata za uživanje u njemu. Primer doručka koji autorka ističe sastoji se od omleta s tri belanca, 50 grama sira, 50 grama šunke, povrća, pola mafina sa sirom, pahuljica od žita s 200 ml mleka, smutija od jagode i čokoladnog kolača.

Iz dana u dan jedan doručak treba da se sastoji od sedam porcija proteina među kojima su dve porcije mlečnih proizvoda, dve porcije ugljenih hidrata, dve porcije masti i jedne porcije slatkog deserta.

Ručak se sastoji od tri porcije proteina, tri porcije niskokaloričnog povrća, dve porcije povrća sa skrobom i jedne porcije voća. Večera se sastoji od tri porcije proteina, dve porcije povrća sa skrobom i dve porcije voća.

Izvor: Super žena
Foto: Ilustracija/Pixabay.com

Pogledajte još