Digitalna kaligrafija

Dejan Petrović je mlad, ali afirmisan umetnik (primenjeni) - grafički dizajner, profesor pisma, kaligrafije i likovne kulture koji nam se predstavio svojim najnovijim radovima iz oblasti digitalne kaligrafije u Galeriji Singidunum.

Dejan je trenutno na postdiplomskim studijama kod profesora Đorđa Živkovića i Olivere Stojadinović na predmetu pismo.

Publika koja je došla na ovu interesantnu izložbu mogla se uveriti da tipografija i kaligrafija imaju zaista mnogo širu primenu i da je samo predrasuda da su ograničene na konvencionalnu standardnu upotrebu na koju smo inače navikli.

Koristeći najčešće formu kruga Dejan u nju, oko nje, na njoj... ispisuje slova, delove slova, tanke i debele i prave i krive linije, serife... i igra se beskaonačno ovim „osnovnim“ elementima.

Izložbu je svečano otvorila Olivera Stojadinović, koja je i napisala predgovor za odlično izdizajniran katalog, u utorak, 20. i možete je pogledati do 30. aprila o.g.

Interesantno je na koji način Dejan uspeva da približi i sjedini istočnu i zapadnu kaligrafiju, a da pritom, ipak, u finoj meri i sa ukusom ostane čvrsto uz svoje nacionalno pismo.

Sve ovo ga preporučuje kao stručnjaka koji se na nov i angažovan načie bavi grafičkim dizajnom, a ova izložba daje odličan uvid u ono što tek sledi u pismu, tipografiji, kaligrafiji,... 

Dragan Kljajić

Pogledajte još