Porodične firme - Jovanka Hrvačević: Položaj žene u porodičnim firmama je ravnopravan

Poslovni forum će okupiti privrednike i stručnjake iz ove oblasti u Srbiji i regionu. Kroz panel diskusije i studije slučaja prisutni će imati priliku da čuju na kakve sve izazove nailaze porodične firme u Srbiji, kako se snalazi druga generacija porodičnih firmi, govoriće se i o odnosu porodice i porodične firme, kao i o ženama u porodičnom biznisu.

U panelu "Druga generacija – naslednici dobili šansu" učestvovaće i Jovanka Hrvačević, Intertim, sa kojom smo razgovarali u susret konferenciji:

Kako je došlo do odluke da svoju karijeru započnete u porodičnoj firmi vašeg oca?

- Ja još uvek nisam započela karijeru u porodičnoj firmi obzirom da sam i dalje student. Postojao je period kada sam u firmi pomagala obavljajući najniže administrativne poslove, ali i dalje nisam deo tima obzirom da je naš porodični biznis medicinska poliklinika, te rad u istoj zahteva određenu ekspertizu. Kako se za sada čini, moja buduća karijera će se najverovatnije kretati u smeru kliničke psihologije, pa bih u tom slučaju volela da budem deo porodičnog biznisa, naravno nakon što bih stekla iskustvo i radeći na drugim mestima i ustanovama. Smatram da je izazov, a i predstavljalo bi mi zadovoljstvo da dam svoj doprinos u porodičnom biznisu i budem deo odličnog tima, a i smatram da bi to bilo dobro za moju karijeru.

Kako gledate na to da jednog dana nasledite firmu vašeg oca? Često se govori da je upravo taj prelazak sa prve generacije na drugu najteži

- Nasleđivanje roditeljske firme će zasigurno, u slučaju da je ja nasledim, biti teško i za mene i za moje roditelje. Sećam se početka poliklinike Intertim, i svedok sam truda i rada i odricanja koja su moji roditelji uložili kako bi Intertim postao to što danas jeste. Osećala bih veliku odgovornost da sledim njihov primer dobre prakse, ali verovatno i potrebu da unesem svoje ideje. Svesna sam da je prvoj generaciji, onoj koja je osnovala firmu, pa i stigla da za svoj radni vek napravi uspešan biznis, veoma teško da kontrolu i odluke prepusti bilo kome. Mogu i da zamislim da je teško prepustiti to sopstvenoj deci koja se uvek percipiraju kao deca koliko god godina i iskustva imala.

Kako vidite položaj žena u porodičnom biznisu? Sve ih je više i nose mnoge važne funkcije

- U poliklinici rade oba moja roditelja, i ja nikada nisam položaj ni svoje majke, niti jedne druge zaposlene žene opazila kao neravnopravan. Ako posmatramo genaralnu sliku, smatram da se položaj žene u savremenom društvu menja na bolje, iako postoje kulturološke varijacije. Naravno, i u samom regionu postoje varijacije, ali mislim da obrazovana i vredna žena u Srbiji danas ima mnogo veće šanse nego nekada, i optimistična sam po pitanju daljeg napredovanja po pitanju rodne neravnopravnosti.

Program konferencije i način prijave potražite na linku www.color.rs/porodicnefirme2018.

Slični članci
1 komentar
  1. Lacmena says

    Sve čestitke mladoj, perspektivnoj i elokventnoj Jovanki!

Ostavite komentar

Your email address will not be published.