Porodičnim firmama treba da se bavimo jer one ostaju ovde!

Predsednik Color Press Grupe Robert Čoban je, na otvaranju poslovnog foruma, onima koji imaju porodične firme poručio da je važno da svojoj deci uliju tu vrstu odnosa ka radu kako bi oni sutra, možda i u nekoj drugoj branši, bili podjednako uspešni.

Na otvaranju foruma, gradski menadžer Goran Vesić, ukazao je na činjenicu da je Grad Beograd poslednjih nekoliko godina veoma otvoren za investiranje. Prema njegovim rečima, većina firmi koje se u Beogradu osnivaju jesu porodična preduzeća kojima bi trebalo da se pozabavimo jer su u pitanju firme koje ostaju ovde, za razliku od multinacionalnih kompanija koje „idu za tržištem i sopstvenim interesima”.

On je istakao da se svaki uloženi dinar u mala i srednja preduzeća i porodične kompanije vraća višestruko u obliku poreza, zapošljavanja, plaćanja doprinosa na zarade...

Prošlo je vreme u kojem je Beograd bio grad teške industrije i verovatno se više nikada neće vratiti. Želimo da naš grad postane grad inovativne industrije u kojem se pre svega podržavaju ljudi sa dobrim poslovnim idejama. Beograd će u naredne četiri godine biti grad biznisa i grad u kojem se trudimo da pružimo šansu ljudima koji žele da privređuju – zaključio je Vesić.

Prisutnima se na otvaranju obratio i Mihailo Vesović, Privredna komora Srbije, koji je govorio o podršci države, stručnjaka kompanijama koje posluju kao porodični biznisi i izneo značajan podatak – u svetu se 75% novih radnih mesta kreira upravo kroz porodični biznis.

Okupljeni privrednici, vlasnici porodičnih firm i mnogobrojni studenti, kroz panel diskusije i studije slučaja imali su priliku da čuju na kakve sve izazove nailaze porodične firme u Srbiji, kako se snalazi druga generacija porodičnih firmi, koje investicione fondove mogu da koriste, savete o uvođenju finansijskog partnera, a poseban panel bio je posvećen ženama u porodičnom biznisu.

O ovim temama su govorili: Katarina Obradović Jovanović, Ministarstvo privrede, Stanko Krstin, Udruženje poslodavaca Vojvodine, Vladimir Hrle, konsultant za korporativno upravljanje, Dragan Močević, Pro educa, dr Vladimir Pavlović i Miloš Savić - WM Equity partners, Afrodita Bajić, AMC, Jovanka Hrvačević, Intertim, Dr. Katarina Đulić, FEFA, Miljan Baćović, Transportšped, Evin Pešić, Kerefeke, Bojan Radović, GIR, Kosara Dangić Melentijević, Kabinet Brewery, Milica Čalija, Anđeli, Mina Rakićević, Delikos i mnogi drugi.

Prijatelji poslovnog foruma su: Telekom Srbija, Carlsberg Srbija, VOX Electronics, Grand kafa i Voda Voda. 

Pogledajte još