Svedok o streljanju srebreničkih Muslimana u Orahovcu

HAG, 21. aprila 2010. (Beta) - Treći svedok optužbe na suđenju Radovanu Karadžiću u Tribunalu u Hagu opisao je u sredu kako je preživeo jula 1995. kada su u selu Orahovac kod Zvornika pripadnici Vojske Republike Srpske streljali stotine Muslimana iz Srebrenice.

Zaštićeni svedok optužbe KDŽ-064 izjavio je da su srpske snage 14. jula 1995 - tri dana pošto su zauzele Srebrenicu - organizovano streljale između 500 i 1.000 muslimanskih muškaraca u blizini škole u zvorničkom selu Orahovac.

U pisanoj izjavi, koji su tužioci uveli u spis, KDŽ-064 je opisao kako se 13. jula 1995. predao srpskim vojnicima u blizini sela Sandići, pošto se dva dana skrivao u šumi sa hiljadama drugih, pokušavajući da izađe iz obruča VRS oko Srebrenice.

Na obližnjoj livadi komandant VRS Ratko Mladić je zarobljenicima, po rečima KDŽ-064, obećao da će biti razmenjeni, nazivajući ih "komšijama". Zarobljenici su zatim prebačeni u Bratunac gde su tokom noći neki ubijeni, a ostali ujutro 14. jula odvedeni u Orahovac. U fiskulturnoj sali škole, zarobljenim Muslimanima su srpski vojnici krpama vezivali oči pre nego što bi ih kamionom odvodili na streljanje, rekao je KDŽ-064.

Pogledajte još