Nega tela, lica i kose u toku kupališne sezone

Kako da tokom letnje žege osveženje u vodi, bilo na bazenu ili u moru, ne ostavi posledice na telo, lice i kosu, savetuje bečki kozmetički stručnjak Helga Fiala-Haslberger

Telo   Paradoksalno zvuči, ali voda isušuje kožu. Što ste duže u vodi, to koža više gubi vlažnost. Kako je to moguće? 

Koži je potrebna masnoća i vlažnost da bi ostala elastična i ne bi isušila. Zbog toga ona stvara na površini jedan tanak, zaštitni, takozvani hidrolipidni sloj, koji kožu štiti od isušivanja. Prilikom boravka u vodi koža gubi sopstvene masti i postaje suva. Čak šezdesetominutni boravak u bazenu može i normalnu kožu drastično da isuši. 

Kod suve ili osetljive kože neophodna je redovna nega uljem za telo. Prilikom plivanja ulje, za razliku od kreme, ostane na koži i štiti je. Hlor može da nadraži kožu, a i da izazove crvenilo u predelu oko očiju. Zbog toga je posle kupanja u bazenu tuširanje obavezno. Na sunčevim zracima kristali iz mora deluju kao ogledalo i pojačavaju ultravioletno zračenje. Zbog toga se tuširanje preporučuje i posle kupanja u moru. 

Jedan dan na bazenu ili na plaži predstavlja za kožu i kosu veliki stres. Previše sunca može da nadraži kožu ili da izazove crvenilo, a dlaka nabubri, posvetli i isuši se. Zbog toga je posle svakog takvog boravka na suncu ili u vodi potrebno blago tuširanje od glave do pete. Nakon toga kožu treba obavezno namazati losionom, a suvu kožu uljem za telo od avokada.

Lice   Lice takođe zahteva posebnu negu. Maske koje daju koži vlažnost opuštaju kožu lica i pomažu njenu regeneraciju, kao na primer proizvodi sa aloa verom ili posebne „After-Sun“- maske. Za osetljivu kožu oko očiju postoje posebne maske koje sprečavaju stvaranje bora. Takođe se savetuje i „podmazivanje“ iznutra, tj. pijenje najmanje dva litra vode dnevno.

Kosa   Kosa u vodi nabubri što dovodi do isušivanja. Preporučljivo je pre plivanja krajeve kose namazati uljem kako bi se sprečilo cvetanje.

Dok je kosa mokra najbolje je boraviti u hladu da bi se osušila, jer sunčevi zraci i vlažnost mogu da dovedu do oksidacije, što uništava stukturu kose i smanjuje elastičnost. 

Posle kupanja u bazenu ili moru idealno je koristiti šampon za suvu kosu, nezavisno od toga koji je tip kose u pitanju. 

Na bazenima se ponekad koristi sulfat bakra za suzbijanje algi koji sa proteinom kose stvara reakciju tj. plavu boju. Ta reakcija je posebno vidljiva kod plave kose jer je boji u zeleno. Zbog toga je potrebno kosu pripremiti specijalnim šamponima i omekšivačima.

Compress

Pogledajte još