Javor pobedio Zvezdu, Partizan prvi

BEOGRAD, 21. aprila 2010. (Beta) - Fudbaleri ivanjičkog Javora savladali su na Marakani ekipu Crvene zvezde sa 1:0 u poslednjoj utakmici 25. kola Super lige, i tako omogućili Partizanu da prvi put od početka prvenstva zauzme prvo mesto na tabeli.

Utakmica je odigrana bez publike jer je Zvezda kažnjena zbog incidenta u kup utakmici sa OFK Beogradom, kada je jedan navijač na severnoj tribini ranjen iz vatrenog oružja.

Jedini pogodak na praznoj Marakani postigao je Jovan Nikitović iz penala u 40. minutu.

Crveno-belima je to treći poraz u šampionatu i, pet kola pre kraja, imaju 62 boda, jedan manje od Partizana, koji je ranije danas u Kruševcu pobedio Napredak sa 1:0.

Domaćin je imao inicijativu od početka meča, a u 10. minutu Damir Kahriman odbraio je pokušaj glavom napadača crveno-belih Aleksandra Jevtića.

U 21. minutu i Darko Lazović je mogao da zatrese mrežu Javora, ali je ponovo na visini zadatka bio Kahriman. Samo osam minuta kasnije i Vladimir Bogdanović je pokušao udarcem sa distance, ali nije bio precizan.

Javor je do pogotka došao u 40. minutu, posle kontranapada u kojem je golman Zvezde Saša Stamenković u svom kaznenom prostoru napravio prekršaj nad Filipom Stanisavljevićem, a siguran izvođač penala bio je Nikitović.

Izabranici Ratka Dostanića su u drugom poluvremenu krenuli na sve ili ništa i propustili su nekoliko veoma dobrih prilika za pogodak.

U 62. minutu Kahriman je uz dosta poteškoća zaustavio pokušaj Nikole Ignjatijevića sa 18 metara, a tri minuta kasnije Dejan Lekić je loše reagovao posle jedne odbijene lopte i poslao je pored gola.

Rezervista Zvezde Vujadin Savić je u 73. minutu pokušao glavom posle kornera, ali se opet isprečio Kahriman. Pet minuta kasnije Lekić je dobro šutirao glavom sa osam metara, ali je Kahriman atraktivno intervenisao.

Najbolju priliku za izjednačenja crveno-beli su propustili u 82. minutu, kada je Lekić sa pet metara pogodio desnu stativu Kahrimanovog gola.

Crvena zvezda u sledećem kolu gostuje Hajduku u Kuli, a ostalo joj je još da odradi četiri utakmice bez publike na svom stadionu. 

Trener fudbalera Crvene zvezde Ratko Dostanić izjavio je posle večerašnjeg poraza u Beogradu od ivanjičkog Javora da se njegova ekipa ne predaje u borbi za titulu sa Partizanom, koji sada ima bod više na tabeli.

"U prvom poluvremenu nismo poštovali dogovor iz svlačionice, u nastavku smo se trgli, ali je Javor odoleo. Nismo bili koncentrisani i dosta toga nije funkcionisalo. Moja odgovornost je velika, a želim da zašstitim igrače koji su do pre sedam dana bili prvi na tabeli", rekao je Dostanić na konferenciji za novinare posle utakmice.

Javor je do pobede došao golom Jovana Nikitovića iz penala u 40. minutu.

"Poslednje dve utakmice nismo ličili na sebe, večeras smo 'prokockali' bodove. Ipak, ima još pet mečeva do kraja prvenstva, a borićemo se i u finalu kupa", zaključio je Dostanić.

Šef stručnog štaba Javora Radovan Ćurčić ocenio je da je ekipa zabeležila veliku pobedu, ali je priznao da je u drugom poluvremenu goste spasio golman Damir Kahriman.

"Ovo je za nas veliki podstrek. Donekle smo kontrolisali igru, ali je Zvezda potom preuzela stvar u svoje ruke. Kod nas se uvukao neki strah od pobede, a u nekoliko navrata nas je spasio Kahriman", izjavio je Ćurčić.

Pogledajte još