Svetski dan knjige u Beogradu

BEOGRAD, 22. aprila 2010. (Beta) - U Beogradu i drugim gradovima Srbije u petak će brojnim programima namenjenim čitaocima biti obeležen Svetski dan knjige, a u Sremskim Karlovcima biće svečano proglašen početak Godine knjige i jezika u Srbiji.

U Sremskim Karlovcima, u zgradi Magistrata, u petak u podne biće otvoren Prevodilački centar, koji će biti zadužen za podsticanje prevođenja dela srpske književnosti na strane jezike. Prevodilački centar će otvoriti predsednica Srpskog PEN centra Vida Ognjenović, a na svečanosti će govoriti i ministar kulture Srbije Nebojša Bradić, pokrajinski sekretar za kulturu Milorad Đurić i predsednik Opštine Sremski Karlovci Milenko Filipović.

Ministarstvo kulture Srbije proglasilo je 2010. Godinom knjige i jezika i u skladu s tim najavilo niz akcija posvećenih unapređenju domaće izdavačke delatnosti i promocije srpske književnosti u inostranstvu, uz posebno podsticanje prevođenja dela domaćih autora na strane jezike.

U Biblioteci grada Beograda u petak će, u periodu od 11 do 13 časova, poznate ličnosti, muzičari, pisci, glumci, sportisti i političari izdavati knjige svojim sugrađenima, a zainteresovani će moći da se učlane u biblioteku po promotivnoj ceni od 400 dinara.

Pogledajte još