Milan Martić osuđen na 35 godina zatvora

HAG, 12. juna 2007. (Beta) - Haški tribunal osudio je danas bivšeg lidera Srba u Hrvatskoj Milana Martića na 35 godina zatvora, proglasivši ga krivim za zločine nad Hrvatima i muslimanima u Kninskoj krajini, zapadnoj Bosni i Zagrebu 1991-95.

Martić (52) je u kritično vreme bio ministar unutrašnjih poslova i predsednik samoproglašene Republike Srpske Krajine, što ga je, prema presudi, činilo jednim od najmoćnijih ljudi na tom području.

"Dokazi su jasni: Milan Martić podržavao je i delovao na ostvarenju cilja zajedničkog zločinačkog poduhvata koji je postavio Slobodan Milošević - stvaranja ujedinjene srpske države" kroz uklanjanje nesrba sa teritorija RSK i činjenje zločina, rekao je u obrazloženju presude predsedavajući sudija Bakone Moloto.

Sudija Moloto je naznačio da je tokom suđenja dokazano da su snage RSK pod kontrolom Martića, uz pomoć i podršku Srbije i JNA, sprovodile sveobuhvatnu kampanju napada na hrvatska sela u Kninskoj krajini tokom koje su civili ubijani, pljačkani i sistematski proterivani, a njihova imovina pljačkana i uništvana.

Martić je proglašen krivim za progon, ubistva, pritvaranje, mučenje, nehumana dela, okrutno postupanje, napade na civile, deportacije i prisilno premeštanje nesrpskog stanovništva, zatim bezobzirno razaranje naselja i verskih objekata i pljačku imovine Hrvata i muslimana u RSK i Cazinskoj krajini.

Sudsko veće utvrdilo je da on nije kriv po tački koja ga je teretila za istrebljenje.

Martić je osuđen i za dva raketna napada na Zagreb, početkom maja 1995, u kojim je sedam civila poginulo, a više od 200 ranjeno.

Martić se dobrovoljno predao Tribunalu 15. maja 2002. godine, a šest dana kasnije je u prvom pojavljivanju pred sudijom izjavio da nije kriv.

Pogledajte još

Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti postavljena.