ZAŠTO SU VAŽNI ZAČINI: Jelima daju poseban ukus i podstiču proces varenja

Ruski naturolog Georgije Nazarov kaže da se začini odavnina koriste kao neka vrsta prirodnog konzervansa. Oni podstiču proces varenja i usvajanja hrane, kao i stvaranje posebnog ukusa jela.

- Svaki prirodni začin ima i usmerena lekovita dejstva, što ne važi i za industrijski pripremljene začine sa gomilom soli i aditiva. Dodajući usitnjenu nanu u jelo možemo sprečiti grčenje želuca i creva, pa na taj način uticati na normalizaciju crevne mikroflore, a s vremenom i na smanjenje stvaranja gasova - kaže Nazarov.

Upotrebom isitnjene sušene ili sveže koprive postiže se nekoliko korisnih stvari: poboljšanje krvne slike i povećanje količine gvožđa. U prolećnom periodu kopriva je snažan izvor vitamina i minerala koji, usput, vrlo efikasno čiste organizam.

- Dodavanjem đumbira poboljšaćemo proces varenja i usvajanja hrane, a usput značajno ćemo zagrejati organizam u hladno doba godine. Đumbir pomaže i u sprečavanju pojave glavobolje, mučnine i vrtoglavice. Biber poboljšava proces varenja i uništava parazite u digestivnom traktu - ističe Nazarov.

Beli luk značajno pomaže da se poboljša raspoloženje, cirkulacija krvi, normalizacija i održavanje kvalitetne mikroflore. Beli luk daje ukus jelu, a ima i izraženo antibiotsko i antivirusno dejstvo.

Izvor: Novosti
Foto: Ilustracija/Pixabay.com

Pogledajte još