ZAŠTO SU VAŽNI ZAČINI: Jelima daju poseban ukus i podstiču proces varenja

Foto: Ilustracija/Pixabay.com
0

Začini su zdravi i redovno ih treba koristiti, jer obogaćuju hranu, ali treba izbegavati industrijske, prepune soli.

Ruski naturolog Georgije Nazarov kaže da se začini odavnina koriste kao neka vrsta prirodnog konzervansa. Oni podstiču proces varenja i usvajanja hrane, kao i stvaranje posebnog ukusa jela.

Svaki prirodni začin ima i usmerena lekovita dejstva, što ne važi i za industrijski pripremljene začine sa gomilom soli i aditiva. Dodajući usitnjenu nanu u jelo možemo sprečiti grčenje želuca i creva, pa na taj način uticati na normalizaciju crevne mikroflore, a s vremenom i na smanjenje stvaranja gasova – kaže Nazarov.

Upotrebom isitnjene sušene ili sveže koprive postiže se nekoliko korisnih stvari: poboljšanje krvne slike i povećanje količine gvožđa. U prolećnom periodu kopriva je snažan izvor vitamina i minerala koji, usput, vrlo efikasno čiste organizam.

Dodavanjem đumbira poboljšaćemo proces varenja i usvajanja hrane, a usput značajno ćemo zagrejati organizam u hladno doba godine. Đumbir pomaže i u sprečavanju pojave glavobolje, mučnine i vrtoglavice. Biber poboljšava proces varenja i uništava parazite u digestivnom traktu – ističe Nazarov.

Beli luk značajno pomaže da se poboljša raspoloženje, cirkulacija krvi, normalizacija i održavanje kvalitetne mikroflore. Beli luk daje ukus jelu, a ima i izraženo antibiotsko i antivirusno dejstvo.

Izvor: Novosti
Foto: Ilustracija/Pixabay.com

Slični članci

Ostavite komentar

Your email address will not be published.