MMF Srbiji prognozira veći rast nego u okruženju

BEOGRAD, 22. aprila 2010. (Beta) - Međunarodni monetarni fond (MMF) ovogodišnji rast bruto domaćeg proizvoda (BDP) Srbije procenjuje na dva odsto, što je veća stopa od prognozirane za većinu zemalja u okruženju.

Rast srpskog BDP-a biće, međutim, manji od prosečnog u regionu centralne i istočne Evrope koji se prognozira na 2,8 odsto, pokazuju podaci iz novog izveštaja MMF-a objavljenog pred prolećni sastanak tog kreditora i Svetske banke. Rast BDP-a na nivou srpskog ove godine će imati Makedonija, Albanija će ubeležiti nešto veći, od 2,3 odsto, BDP Bosne i Hercegovine porašće pola a Hrvatske samo petinu procenta, dok će Crna Gora imati pad od 1,7 odsto.

Na nivou centralne i istočne Evrope najveći rast BDP-a ove godine Fond očekuje u Turskoj, od 5,2 odsto, a najveći pad u Letoniji, za četiri procenta. Rast BDP-a Srbije u idućoj godini MMF prognozira na tri procenta a u 2015. godini kreditor očekuje rast od pet odsto. Zemljama centralne i istočne Evrope Fond za narednu godinu prognozira rast BDP-a od 3,4 odsto a za 2015. godinu od četiri odsto.

Pogledajte još