Senat poziva EU da podrži Srbiju i Balkan

VAŠINGTON/BEOGRAD, 22. aprila 2010. (Beta) - Senat američkog Kongresa pozvao je Evropsku uniju da pravovremeno zauzme jasan stav o kandidaturi Srbije za članstvo i da nastavi aktivno da podržava evropske aspiracije svih zemalja Zapadnog Balkana.

U rezoluciji broj 483 usvojenoj u sredu, Senat čestita Srbiji na podnošenju zahteva za članstvo u EU i aktivnim naporima da se integriše u Evropu i globalnu zajednicu. U isto vreme Senat poziva vladu Srbije da intenzivira napore na hvatanju preostalih haških optuženika, Gorana Hadžića i Ratka Mladića, i njihovom prebacivanju u Hag, kao i da na drugi način u potpunosti sarađuje sa Haškim tribunalom.

"Senat čestita narodu Srbije na opredeljenju za demokratiju, slobodno tržište, toleranciju, nediskriminaciju i vladavinu prava", ističe se u rezoluciji usvojenoj na predlog senatora Džordža Voinovića, Džona Kerija, Ričarda Lugara, Džina Šahina i Bendžamina Kardina.

U rezoluciji ciji je tekst objavljen na sajtu američkog Kongresa pozdravlja se odluka demokratski izabrane vlade Srbije da se 2006. priključi programu NATO Partnerstvo za mir. Pozdravlja se i saradnja vlade Srbije sa vladom SAD u oblastima demokratizacije, borbe protiv šverca droge i terorizma, ljudskih prava, regionalne saradnje i trgovine.

Pogledajte još