U 172 DRŽAVE, NA 43 JEZIKA: Večeras televizijska premijera nagrađivanog filma „Džejn“

Nastao u produkciji National Geographic-a i premijerno prikazan u septembru prošle godine na čuvenom Međunarodnom filmskom festivalu u Torontu, film „Džejn“ poneo je nominaciju za nagradu BAFTA za najbolji dokumentarni film, a više američkih strukovnih i kritičarskih udruženja proglasilo ga je za najbolji dokumentarac 2017. godine. Čuveni časopis Vogue otišao je korak dalje tvrdeći da je „Džejn“ jedan od najboljih dokumentaraca svih vremena. Kao poseban kuriozitet u celoj priči, izvanrednu muziku za film potpisuje slavni Filip Glas, jedan od najznačajnijih savremenih američkih kompozitora.

Više od sto sati do sada neviđenih snimaka napravljenih u tanzanijskom nacionalnom parku Gombe tokom šezdesetih godina XX veka u zaokruženu filmsku priču uklopio je nagrađivani reditelj Bret Morgen. Publika će tako biti u prilici da prati priču o Džejn Gudal, mladoj ženi bez formalnog obrazovanja čije je istraživanje šimpanzi uzdrmalo tadašnju, dominantno mušku naučnu zajednicu i napravilo revoluciju u našem shvatanju prirodnog sveta.

Film počinje 1960. godine u Gombeu kada Džejn, tada dvadesetšestogodišnja Britanka, vođena samo svojom ljubavlju prema životinjama kreće u prvu ekspediciju sa ciljem proučavanja šimpanzi. Strpljivo gradeći poverenje životinja, uskoro je dospela na naslovne strane kada je otkrila da su šimpanze veoma inteligentna bića sa društvenim životom, sposobna da koriste alate da bi došle do hrane. Kada je 1964. godine National Geographic poslao holandskog filmadžiju Huga van Lavika da zabeleži njen rad, njih dvoje su se zavoleli, ali su profesionalne obaveze, epidemija dečije paralize i nasilje među šimpanzama ugrožavali idiličan odnos ovog para. Iako je u filmovima i knjigama mnogo toga rečeno o radu dr Gudal sa šimpanzama, o njoj kao ženi u naučnom svetu, ali i o njenom privatnom životu zna se malo toga. Sada, dok Džejn proučava šimpanze, a mi proučavamo njen život, vidimo kako se rodila ljubav i kako se borila da napravi ravnotežu između braka i majčinstva i svog životnog sna.

Foto: National Geographic/Promo

- Kad sam prvi put gledala film, osetila sam snažnu nostalgiju, bilo je nečega veoma stvarnog i nesputanog - rekla je dr Džejn Gudal, osnivačica instituta „Džejn Gudal“ i ambasadorka mira Ujedinjenih nacija.

- Film prikazuje kakve su stvari zaista bile, iznosi ljudske karaktere, naročito moj i Hugov, na veoma intiman način. Vratio me je u najbolje dane mog života onako kako nijedan dokumentarac do sada nije.

Reditelj filma „Džejn“ Bret Morgen dobro je poznat širom sveta ljubiteljima dokumentarnih ostvarenja po svom jedinstvenom, intimnom i upečatljivom filmskom rukopisu. Pre upuštanja u avanturu snimanja filma o Džejn Gudal i njenom naučnom radu, pobrao je pohvale kritike i publike dokumentarnim filmovima o Kurtu Kobejnu (Kurt Cobain: Montage of Heck, 2015) i sastavu The Rolling Stones (Crossfire Hurricane, 2012), a film „On the Ropes“ iz 1999. godine doneo mu je nominaciju za Oskara u kategoriji najboljih dokumentarnih filmova.

- U ovoj priči najviše me je zainteresovala borba za priznanje jedne žene, naročito u vreme kad je Džejn radila . Ovaj film je u velikoj meri ljubavna priča, s tim da nije reč o ljubavi između muškarca i žene, već između žene i njenog rada- rekao je režiser Bret Morgen.

Film „Džejn“ doživeće televizijsku premijeru 18. marta u 21:55 na National Geographic-u, a tog dana ovaj dokumentarac biće emitovan u 172 države na čak 43 jezika.

Foto: Promo

Slični članci

Ostavite komentar

Your email address will not be published.